16.10.15

Δεν θα υποχωρήσουμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας...

 Η Ε.Ε. κινείται με ρυθμούς χελώνας, για το προσφυγικό.
Πρεπει να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με τη Τουρκία.
BINTEO...
«Δεν θα υποχωρήσουμε σε θεματα εθνικής κυριαρχίας», τόνισε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της πρώτης μέρας της Συνοδου Κορυφής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, για το προσφυγικό. 

Ο Τσίπρας χαρακτήρισε το προσφυγικό ως ένα...

θέμα που «υπερβαίνει τις δυνατότητες της ΕΕ» και κάλεσε σε "επιτάχυνση των προσπαθειών για την αντιμετώπισή του, με την αρχή της αλληλεγγύης", καθώς, όπως είπε, "η Ε.Ε. κινείται με ρυθμούς χελώνας".

Υποστήριξε, πως, οι αποφάσεις της Συνόδου είναι σε σωστή κατεύθυνση, και ανεφερε, πως, η Ελληνική πλευρά είχε «επισημάνει την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία. Είχαμε επισημάνει την ανάγκη παροχής υλικοτεχνικής υποδομής και επιτάχυνσης της διαδικασίας μετεγκατάστασης». 


Πρόσθεσε, πως, είναι κρίσιμο να υπάρξει σταθερή συμφωνία με την Τουρκία, «ώστε μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς τη γειτονική χώρα». Εκεί, είπε, θα «πρέπει να δημιουργηθούν τα hotspots και να γίνονται οι διαδικασίες μετεγκατάστασης από την πλευρά της Άγκυρας, ώστε να μειώσουμε το κόστος, να μειώσουμε το ενδεχόμενο απωλειών ανθρώπινων ζωών».


Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει, πως, ναι μεν η συμφωνία θα πρέπει να γίνει με όρους αλληλεγγύης, αλλά δεν θα πρέπει να έχει υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα. «Θα πρέπει να τηρηθούν οι όροι της ενταξιακής διαδικασίας», τόνισε. Και πρόσθεσε:


Επισημάναμε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. 


Τέλος ,ο πρωθυπουργός ανέφερε, πως, κατά τη διάρκεια της Συνόδου η Ελληνική πλευρά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της δημοσιονομικής χαλάρωσης στις χώρες υποδοχής, όπως επίσης και της παροχής οικονομικής συνδρομής, ώστε, όπως είπε, «να μπορέσουμε να δώσουμε στους πρόσφυγες μία αξιοπρεπή βοήθεια»...


Δείτε το Βιντεο:
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: