1.10.15

Ρωσικοί βομβαρδισμοί και πόλεμος προπαγάνδας...

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση σχετικά με τους στόχους που πλήττουν οι ρωσικές δυνάμεις. Οι «αντικαθεστωτικοί» κατηγόρησαν σήμερα τη Μόσχα, ότι οι βομβαρδισμοί της στοχεύουν σε δικές τους θέσεις και μάλιστα το θάνατο αμάχων. Είμαστε έτοιμοι για αυτό τον πόλεμο προπαγάνδας, δήλωσε ο Πούτιν. Ανοικτό αφήνει η Ρωσία το...
ενδεχόμενο βομβαρδισμών και στο έδαφος του Ιράκ εφ΄ όσον το ζητήσει η ιρακινή κυβέρνηση.
Δεκάδες βίντεο που φέρονται να δείχνουν ρωσικούς βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών στη Συρία εμφανίστηκαν την Τετάρτη, μετά την έναρξη από τη Ρωσία αεροπορικών πληγμάτων στο συριακό έδαφος, τα οποία σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος». 

Δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, τον οποίο υποστηρίζουν ενεργά οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα η CIA, φέρονται να δέχθηκαν ρωσικά πλήγματα την Πέμπτη από αέρος. Την ανησυχία τους σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγουν οι ρωσικές δυνάμεις εξέφρασε ο  γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τζον ΜακΚέιν, ο Χασάν Χατζ Άλι, επικεφαλής της οργάνωσης Λίγουα Σουκούρ Αλ Τζαμπάλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Σ. Αραβίας Αμπντάλα Αλ-Μουάλι.

«Δεν θεωρούμε τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό τρομοκρατική οργάνωση»

Η Ρωσία δεν θεωρεί τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό τρομοκρατική οργάνωση, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι η χώρα του θεωρεί πως ο ΕΣΣ θα πρέπει να είναι μέρος της πολιτικής λύσης η οποία θα βρεθεί για τη λήξη του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Πόλεμος προπαγάνδας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας, στο Ρωσικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Πέμπτη, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας στοχεύουν σε θέσεις δυνάμεων των «αντικαθεστωτικών», σχολιάζοντας σχετικά με τα υποτιθέμενα θύματα μεταξύ των αμάχων που προκλήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. 

Η Ρωσία πιστεύει πως πρόκειται για πόλεμο προπαγάνδας και ο Ρώσος ηγέτης ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης και τους ξένους αξιωματούχους να ελέγχουν προσεκτικά τις πληροφορίες που προέρχονται από τη Συρία πριν την κρίνουν ως αληθείς.


«Όσον αφορά τις πληροφορίες του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, είμαστε έτοιμοι για αυτό τον πόλεμο προπαγάνδας», δήλωσε ο Πούτιν λέγοντας πως οι πληροφορίες είχαν διατυπωθεί, πριν ακόμη τα ρωσικά αεροσκάφη βρεθούν στους συριακούς ουρανούς. 

«Άλλα έθνη βομβαρδίζουν συριακό έδαφος για περισσότερο από ένα χρόνο« είπε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι η συμμαχία των Αμερικανών εισβάλλει στον εναέριο χώρο της Συρίας, χωρίς εντολή του ΟΗΕ ή πρόσκληση από τη Δαμασκό.

«Έχουμε μια τέτοια πρόσκληση και σκοπεύουμε να αγωνιστούμε κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων και μόνο αυτών» πρόσθεσε ο Πούτιν

Η Ρωσία θα εξέταζε το ενδεχόμενο να πλήξει θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, εφ' όσον κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, σημείωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο όπως τόνισε, τέτοιο αίτημα δεν έχει υποβληθεί από την Βαγδάτη.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία πρέπει να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, ο οποίος θα επέτρεπε την αποφυγή ψευδών αναφορών.

Ο Πούτιν είπε επίσης, πως η Ρωσία συντονίζει τις ενέργειές της στη Συρία με τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και το Πεντάγωνο.«Ελπίζω ότι θα οδηγήσει στη σύσταση κάποιου μόνιμου μηχανισμού» σημείωσε.

Συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα Πέμπτη νέους στόχους στη Συρία, ανάμεσά τους περιοχές κοντά στην πόλη Ζισρ αλ Σουγούρ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του «Στρατού της Κατάκτησης», μίας συμμαχίας ένοπλων ισλαμικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων, ανάμεσά στις οποίες περιλαμβάνεται το «Μέτωπο αλ Νόσρα», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο «Αl Mayadeen», που πρόσκειται στη Δαμασκό με έδρα το Λίβανο. Τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον 30 επιδρομές κατά θέσεων αυτών των ενόπλων σε πολλές περιοχές της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, ανάμεσά τους και η ορεινή περιοχή της Ζαουίγια, αλλά και στόχους νοτιότερα στην επαρχία Χάμα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Η επαρχία Ιντλίμπ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για το καθεστώς της Δαμασκού, λόγω της εγγύτητάς της με το προπύργιό του στη Μεσόγειο, τη Λαττάκεια.

.



Οι δυνάμεις του «Στρατού της Κατάκτησης» προωθήθηκαν προς τις παράκτιες περιοχές της Βορειο-δυτικής Συρίας μετά το Μάη, εκδιώκοντας τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την πόλη του Ιντλίμπ και το Ζισρ αλ-Σουγούρ.

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έχουν ως στόχο έναν κατάλογο γνωστών τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη της αεροπορικής εκστρατείας. «Οι οργανώσεις αυτές είναι γνωστές και οι στόχοι επελέγησαν σε συντονισμό με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το μήνυμα της Μόσχας ήταν σαφές: δεν υπάρχουν «μετριοπαθείς» αντικαθεστωτικές ένοπλες οργανώσεις. Στόχος των επιδρομών φέρεται να ήταν και η οργάνωση Στρατιά της Κατάκτησης, η οποία έχει πετύχει την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης της Idlib και συνενώνει μέλη της Jabhat al-Nusra (του επίσημου παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία και της Ahrar al-Sham.

Προετοιμασίες για μεγάλη χερσαία επίθεση με ρωσική βοήθεια

Eκατοντάδες Ιρανοί στρατιώτες βρίσκονται στη Συρία τις τελευταίες 10 ημέρες και σύντομα θα ενωθούν με κυβερνητικές δυνάμεις και την Χεζμπολάχ για να εξαπολύσουν επίθεση σε περιοχές υπό τον έλεγχο των «αντικαθεστωτικών» στη βόρεια Συρία.

Όπως αναφέρουν δύο πηγές του πρακτορείου Reuters, «οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις θα συνοδευθούν στο σύντομο μέλλον από χερσαία προώθηση του συριακού στρατού και των συμμάχων του». Στόχος των επιθέσεων θα είναι η ανακατάληψη περιοχών που έχασε η κυβέρνηση του Άσαντ από τους «αντικαθεστωτικούς». Πιθανότεροι στόχοι, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, είναι οι περιοχές Idlib και Hama.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: