7.10.15

Ολάντ: «Ολοκληρωτικός πόλεμος» στη Μέση Ανατολή εάν δεν λυθεί το Συριακό...

Στρασβούργο, Γαλλία...
Πρέπει να δράσουμε για να αποφευχθεί ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή προειδοποίησε ο Φρανσουά Ολάντ στην ιστορική..
κοινή παρέμβασή του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όλοι, περιλαμβανομένων Ιράν, Ρωσίας και Δύσης, πρέπει να επιδιώξουν πολιτική λύση, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος επαναλαμβάνοντας ότι στο μέλλον της Συρίας δεν έχει θέση ο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Εάν επιτρέψουμε οι θρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών να εξαπλωθούν, τότε να μην νομίζουμε ότι θα μείνουμε στο απυρόβλητο. Θα είναι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος, ένας πόλεμος που θα επηρεάσει επίσης τα εδάφη μας και πρέπει να δράσουμε» προειδοποίησε ο Ολάντ ενώπιον των ευρωβουλευτών.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε στη Συρία, με όλους εκείνους που μπορούν να συμβάλουν, ένα πολιτικό μέλλον που θα δώσει στο συριακό λαό μία άλλη εναλλακτική από εκείνες του Μπασάρ αλ Άσαντ ή του Ντάες [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους]» επισήμανε κατά την κοινή ομιλία του με την Γερμανίδα καγκελάριο.

«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία αφορά την Ευρώπη διότι θα καθορίσει την ισορροπία της εξουσίας στην περιοχή για μακρά περίοδο» υπογράμμισε.

Επανέλαβε τη στάση της Γαλλίας ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να βασίζεται σε μία Συρία χωρίς τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ επισήμανε ότι η Ευρώπη, αν και καθυστέρησε -όπως παραδέχθηκε- στην αντιμετώπιση της μαζικής προσφυγικής εξόδου, έχει τώρα κάνει μία αρχή.

«Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και κοινή ακτοφυλακή που θα αναλάβουν τη φύλαξη του χώρου Σένγκεν, δήλωσε επίσης ο Φρανσουά Ολάντ από το Στρασβούργο.

Αναγνώρισε ότι η Ευρώπη «καθυστέρησε» να εκτιμήσει το εύρος των «τραγωδιών» στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίες πυροδότησαν τη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά το 1945.

«Η Ευρώπη ανέλαβε να σώσει ζωές, να αγωνιστεί κατά των εγκληματικών οργανώσεων» που επωφελούνται από τις μεταναστευτικές ροές, όμως ταυτόχρονα «η Ευρώπη καθυστέρησε να καταλάβει ότι οι τραγωδίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα είχαν συνέπειες για την ίδια, τόνισε. «Δεν βοήθησε αρκετά» στην αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων, επισήμανε.

Και προειδοποίησε ότι θα έρθει «το τέλος της Ευρώπης» και «η επιστροφή στα εθνικά σύνορα» αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιδείξει μεγαλύτερη ενότητα απέναντι στις κρίσεις, καταχειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές.

«Ναι, το τέλος της Ευρώπης, δηλαδή η επιστροφή στα εθνικά σύνορα, η διάλυση των κοινοτικών πολιτικών, η εγκατάλειψη του ευρώ» επέμεινε.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν υποστήριζε ότι ο εθνικισμός είναι πόλεμος. «Η προειδοποίησή του ισχύει ακόμη» υπογράμμισε ο Ολάντ...
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: