3.10.15

Μαξίμου: Πυρετός συσκέψεων για τις προγραμματικές...


Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την ομιλία του πρωθυπουργού κ Αλ. Τσίπρα, ο οποίος θα ανοίξει τη συζήτηση στη Βουλή με την ομιλία του τη Δευτέρα. 

Χθες το απόγευμα, και λίγες ώρες αφού επέστρεψε από τις ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε...
διαδοχικές συσκέψεις με κορυφαίους υπουργούς και τους επιτελείς του, με τα προαπαιτούμενα, τις προγραμματικές, αλλά και άλλα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, όπως η εκλογή των οργάνων της Κοινοβουλευτικής ομάδας και των αντιπροέδρων της βουλής να βρίσκονται στο επίκεντρο. 

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, οι υπουργοί ήδη από το πρωί της Παρασκευής είχαν παραδώσει τα σημειώματα τους για τα όσα πρέπει να γίνουν στο χώρο αρμοδιότητάς τους στον υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, ώστε οι προτεραιότητες της τετραετίας να αποτυπωθούν στο σχέδιο ομιλίας του κ. Τσίπρα μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Οι επιτελείς του Πρωθυπουργού εισηγούνται μια ομιλία με δύο βασικούς άξονες εκ των οποίων ο πρώτος θα αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας και ο δεύτερος, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης οι οποίες δεν αποτυπώνονται στο πλαίσιο συνεργασίας με τους δανειστές.

Σε ότι αφορά στη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει ως προτεραιότητα την ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να μπορέσει εγκαίρως να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αποφευχθεί ο κίνδυνος του κουρέματος των καταθέσεων, αν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί ως τα τέλη του χρόνου. 

Τα προαπαιτούμενα που οριστικοποιήθηκαν χθες από το Euroworking group και τα οποία αφορούν κυρίως στις υποχρεώσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν λόγω της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και τις πολιτικά πιο προβληματικές υποχρεώσεις του Οκτωβρίου προκάλεσαν έναν προβληματισμό ως προς το χειρισμό τους στο Μαξίμου, σε κάθε περίπτωση όμως η γενική κατεύθυνση που συμφωνήθηκε είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ταχύτατα με την υλοποίηση της συμφωνίας ώστε να αποκτήσει διαπραγματευτικά περιθώρια για ισοδύναμα. 

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να αποδώσει πάντως ο πρωθυπουργός στην γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους, που αποτελεί την σημαντικότερη προτεραιότητα της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες. 

Σε ότι αφορά τα εκτός μνημονίου ζητήματα, ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις αναμένεται να εστιάσει στην προώθηση μεταρρυθμίσεων σε υγεία και παιδεία καθώς και σε δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Ιδιαίτερη έμφαση, ωστόσο, αναμένεται να αποδώσει στην ομιλία του και στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της αντιμετώπισης της διαφθοράς και την διαπλοκής με την οποία αναμένεται να προαναγγείλει σκληρή σύγκρουση. 

Θα ανακοινώσει, επίσης, αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. 

Αυτόνομη ενότητα στην ομιλία του κ. Τσίπρα θα αποτελεί το μεταναστευτικό, για το οποίο ο πρωθυπουργός θα έχει μέσα στο Σαββατοκύριακο τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Αυστριακό Καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: