8.10.15

Αλεξιάδης: Ξημερώματα αστυνομικοί, εφοριακοί και εισαγγελείς...

Επιβεβαίωσε τον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα εξωτερικού ο Τρ.Αλεξιάδης
... θα κάνουν εφόδους σε επιχειρήσεις...
Τη θέση πως το υπουργείο Οικονομικών θέλει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με τη μεγάλη φοροδιαφυγή, αλλά και πως στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν πλέον φορολογικά άβατα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στο πρωινό του MEGA.

Έκανε μάλιστα χαρακτηριστικά λόγο για...
25.000 υποθέσεις με μέσο όρο απόδοσης φόρου 600.000 ευρώ η κάθε μια, από τις οποίες όμως έχουν ελεγχθεί λιγότερες από 1.500.

Σχετικά με τους φορολογικούς ελέγχους τα ξημερώματα, ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε πως «πρότυπό μας είναι οι μεγάλοι έλεγχοι ευρωπαϊκών χωρών που το κάνουν μετά από συγκεκριμένη τεκμηρίωση, ανάλυση, με συντονισμό με άλλες υπηρεσίες, αυτό είναι το πρότυπό μας, ξημερώματα δηλαδή εκατοντάδες αστυνομικοί, εφοριακοί και εισαγγελείς, να μπαίνουν σε μεγάλες επιχειρήσεις που κάνουν φοροδιαφυγή, διότι εμείς δεν στοχοποιούμε την επιχειρηματικότητα, το κέρδος και τον πλούτο, στοχοποιούμε τους φοροφυγάδες και τους λαθρεμπόρους».

Διευκρίνισε ότι ο στόχος είναι η αποτελεσματικότητα και όχι η εικόνα ενώ διασαφήνισε ότι η αρχή θα γίνει από τις μεγάλες επιχειρήσεις «και μετά θα πάμε παντού, και στα πανηγύρια, δεν θα υπάρχουν φορολογικά άβατα».

Για το περιστατικό μάλιστα με τους ελέγχους στο Αμύνταιο είπε πως το πρόβλημα εκεί ήταν ότι αυτοί που πήγαν να ελέγξουν και έπιασαν «αποδεδειγμένη μαϊμού φορολογική μηχανή», διαπίστωσαν την παράβαση παρουσία αστυνομικών αλλά κατέληξαν να τους πάνε στο τμήμα να τους βγάλουν φωτογραφίες, αποτυπώματα και να τους πάνε στο αυτόφωρο.

Επ' αυτού είπε πως θα έρθει διάταξη την επόμενη εβδομάδα, καθώς -σημείωσε- δεν είναι δυνατό τα ελεγκτικά όργανα είτε είναι εφοριακοί, αστυνομικοί, δικαστικοί να φοβούνται ότι θα κάνουν τη δουλειά τους. «Μου κάνει εντύπωση πως ένας ελεγκτής κάνει τη δουλειά του παρουσία αστυνομικών πως καταλήγει στο τμήμα, να πηγαίνει αυτόφωρο, αντί να τους λέει η υπηρεσία μπράβο», είπε διαβεβαιώνοντας ότι θα προστατευτούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Αναφορικά με την ρύθμιση για τις 100 δόσεις είπε πως η αρχική διατύπωση «προέβλεπε ότι έβγαινες εάν δεν ακολουθούσες τις δόσεις αυτής της ρύθμισης, τώρα έχει επεκταθεί η διάταξη και θα βγαίνεις από τη ρύθμιση εάν δεν ικανοποιείς και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις».

Εξήγησε ότι κινείται το υπουργείο μεταξύ συμφωνίας και κοινωνικής ευαισθησίας και θα γίνει νέα συζήτηση με τους θεσμούς γιατί σε κάποιο μήνα θα συμπέσουν δόση φόρου εισοδήματος, δόση ΕΝΦΙΑ, δόση για τις 100 δόσεις, τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις και τέλη κυκλοφορίας.

«Ο στόχος είναι να ξανασυζητηθεί το μέτρο γιατί είναι πρόβλημα και θα φύγει πολύς κόσμος από τις 100 δόσεις», πρόσθεσε.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ του 2015 είπε ότι το πολύ μέχρι 15/10 θα ανεβούν τα εκκαθαριστικά.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι θα φέρει το υπουργείο άμεσα το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των κεφαλαίων, όπου θα πρέπει να δηλωθούν τα χρήματα που είναι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και δεν έχουν δηλωθεί.

«Ένα από τα σενάρια που έχει κατατεθεί και νομίζω ότι είναι κοντά σε μια ρεαλιστική λύση είναι να μην υπάρχουν ποινικές κυρώσεις στο κομμάτι της φοροδιαφυγής, άλλο εάν τα χρήματα είναι αποτέλεσμα λαθρεμπορίου όπλων ή ναρκωτικών αυτό είναι άλλη διαδικασία και δεύτερον να φορολογηθεί με ο,τι ίσχυε την αντίστοιχη χρονιά βεβαίως δίνοντάς του κάποιο κίνητρο σε σχέση με τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων. Θα κάνουμε ένα συνδυασμό τέτοιο που να είναι λειτουργικός», είπε δίνοντας κάποιες αρχικές λεπτομέρειες ενός εκ των σεναρίων για τα κίνητρα που θα δοθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: