5.10.15

Τριπλό φοροσόκ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων...

ΤΙ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ...

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία χτυπήματα από την εφορία περιμένουν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αν και τα εκμισθώνουν και δεν εισπράττουν τα ενοίκια λόγω οικονομικής αδυναμίας...
των ενοικιαστών τους, θα πρέπει να πληρώσουν και ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος και να προετοιμαστούν για αύξηση ως και 4 ποσοστιαίες μονάδες στο συντελεστή φορολόγησης τους!

Μέσα στα πρώτα 48 προαπαιτούμενα, που πρέπει να καλυφθούν εντός δύο εβδομάδων, κρύβεται η πρώτη βόμβα: θα πρέπει να καταργηθεί η διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο! Η διάταξη ψηφίστηκε την περασμένη Άνοιξη προκειμένου να διορθωθεί μια από τις πολλές στρεβλώσεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και συγκεκριμένα είχε ως στόχο να αποτρέψει τη φορολόγηση επί ανύπαρκτου εισοδήματος. Ωστόσο, η διάταξη μπήκε εξαρχής στο... μάτι των δανειστών, που δεν μπορούσαν να αποδεχθούν ότι το Δημόσιο θα πρέπει να παίξει το ρόλο του εισπράκτορα κι έτσι απαίτησαν και πέτυχαν να αποσυρθεί η διάταξη. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι οξύ, καθώς την περίοδο της κρίσης έχουν πολλαπλασιαστεί οι περιπτώσεις που ενοικιαστές όχι μόνο κατοικιών αλλά και επαγγελματικών χώρων, αδυνατούν να πληρώσουν το μίσθωμα.

Το δεύτερο πλήγμα είναι ότι οι ιδιοκτήτες αυτοί δεν θα κληθούν μόνο να πληρώσουν φόρο επί ανύπαρκτου εισοδήματος αλλά και ΕΝΦΙΑ και μάλιστα χωρίς την παραμικρή αλλαγή, υπολογισμένο με τις εξωπραγματικές Τιμές Ζώνης του 2007. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα επαγγελματικά ακίνητα, αφού όπως επισημαίνουν ιδιοκτήτες και παράγοντες της κτηματαγοράς, οι Συντελεστές Εμπορικότητας κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας.

Το τρίτο χτύπημα επίκειται εντός των εβδομάδων, οπότε αναμένεται η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για το πώς θα φορολογούνται τα εισοδήματα από ενοίκια την επόμενη χρονιά. Εάν παραμείνει η ξεχωριστή κλίμακα, ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% σήμερα, ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα ο συντελεστής θα ανέβει στο 35% από 33% σήμερα. Εάν επιλεγεί το σενάριο της ενιαίας κλίμακας, τότε η επιβάρυνση για όσους έχουν εισόδημα μόνο από ενοίκια θα εξαρτηθεί από την κλιμάκωση των συντελεστών. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι στο σενάριο της ενιαίας κλίμακας δεν προβλέπεται αφορολόγητο για εισοδήματα από ακίνητα, άρα η φορολόγηση θα είναι από το πρώτο ευρώ...

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: