7.10.15

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν για ανεξάρτητη έρευνα...

...για την επίθεση των ΗΠΑ στο Aφγανιστάν...
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ζήτησαν την Τετάρτη τη σύσταση ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής που θα ερευνήσει εις βάθος τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στην Κουντούζ, στο Αφγανιστάν, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως «έγκλημα πολέμου».
Το κυριότερο...
σημείο που θέλουν να διαλευκανθεί είναι πώς κινήθηκε η εντολή για βομβαρδισμό στην ιεραρχία των στρατιωτικών δυνάμεων.

«Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο σε εσωτερικές έρευνες των αμερικανικών, ΝΑΤΟϊκών και των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων» είπε η επικεφαλής των MSF Ζοάν Λιου. Οι αποκλίσεις και αντιφάσεις στις αναφορές από την αμερικανική και την αφγανική πλευρά δημιουργούν την ανάγκη ανεξάρτητης έρευνας, υποστήριξε.

Οι MSF ανέφεραν πως η σύσταση ερευνητικής επιτροπής θα ήταν πρώτη του είδους της υπό τη Συνθήκη της Γενεύης. «Η επίθεση το Σαββατοκύριακο δεν ήταν απλώς επίθεση στο νοσοκομείο, αλλά επίθεση στην ίδια τη Συνθήκη που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» υπογράμμισαν. 

Ο αμερικανικός στρατός,την Τρίτη, πήρε την ευθύνη για την αεροπορική επίθεση στο νοσοκομείο στην αφγανική πόλη Κουντούζ , που σκότωσε 22 ανθρώπους.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα αναφέρουν πως έστειλαν μία επιστολή  την Τρίτη στις 76 χώρες που υπέγραψαν το πρόσθετο πρωτόκολλο της Σύμβασης της Γενεύης , η οποία συστάθηκε το 1991 . «Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το Αφγανιστάν έχουν υπογράψει ακόμη, κάτι που είναι απαραίτητο» κάνει λόγο ο επικεφαλής Σύμβουλως των MSF.

Η οργάνωση ανέφερε πως προτείνει τη σύσταση της επιτροπής ως πρώτο μέτρο για τη συγκέντρωση στοιχείων γύρω από το χτύπημα και την πορεία της διαταγής -στόχος δεν είναι «ακόμη» η κίνηση νομικών διαδικασιών.

Οι ΓΧΣ είναι σε συνομιλίες με την Ελβετία για συγκάλεση της διεθνής επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων .

«Δεν υπάρχουν "λάθη" στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Ασθενείς μας κάηκαν στα κρεβάτια τους, ένας από τους γιατρούς μας ξεψύχησε σε αυτοσχέδιο χειρουργικό τραπέζι... σήμερα λέμε "αρκετά"» είπε χαρακτηριστικά η Λιου. 

" Δεν μπορούμε να βασιστούμε για τις εσωτερικές έρευνες από τις ΗΠΑ , το ΝΑΤΟ και τις αφγανικές δυνάμεις , συνέχισε η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: