4.10.15

Τα παρασκήνια και τα «πηγαδάκια» της Βουλής...

Η Ζωή, ο Αδωνις, η Όλγα και ο Λεβέντης στην εκλογή προέδρου-η Ζωή δεν τους απογοήτευσε...

Ίσως περισσότερο ενδιαφέρον είχε για τους βουλευτές όχι τόσο η ομιλία του νεοεκλεγέντος με 181 ψήφους προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, όσο η τελετή της παράδοσης - παραλαβής του προεδρείου...
της Βουλής.

Εγκατέλειψαν αμέσως την αίθουσα της Ολομέλειας και έτρεξαν προς την πλησιέστερη τηλεόραση, συνωστίζονταν ποίος θα είναι πιο κοντά σ' αυτήν και ζήτησαν ένταση στη φωνή για να ακούσουν, όπως έλεγαν τα «καρφιά» της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Και η Ζωή δεν τους απογοήτευσε, αφού η τελετή παράδοσης - παραλαβής έγινε με «φαρμακερά βέλη» εκ μέρους της. Μάλιστα, όταν σε κάποια στιγμή είπε στον νέο πρόεδρο ότι θα παραμείνει αρωγός στις προσπάθειές του για Δημοκρατία, ακούστηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού Στ. Κοντονής να λέει: «Και ποιος σου ζήτησε βοήθεια εσένα κυρία μου. Το μόνο που μπορείς να προσφέρεις είναι να σταματήσεις επιτέλους να μιλάς. Ετσι θα ησυχάσουμε». Έδωσαν συγχαρητήρια στον κ. Κοντονή οι υπόλοιποι βουλευτές που τον άκουσαν.

Αλλά το ωραιότερο έγινε, όπως το αφηγούνται οι ίδιοι οι βουλευτές, όταν τελείωσε η τελετή παράδοσης. Η Ζωή φεύγει από το γραφείο της, συνοδευόμενη από δύο τύπους (μάλλον ήταν η φρουρά της ή συνεργάτες της) και κατευθύνεται προς το καφενείο της Βουλής. Ο διάδρομος εκείνη την ώρα ήταν γεμάτος από βουλευτές όλων των παρατάξεων που είχαν τρέξει να παρακολουθήσουν την τελετή από την τηλεόραση.

Και ξαφνικά, όταν εμφανίστηκε στο διάδρομο, με εκείνο το γνωστό αυτοκρατορικό της ύφος, οι βουλευτές όπου φύγει-φύγει για να μη την χαιρετήσουν. Εξαφανίστηκαν! Τέτοιο πράγμα, λένε, δεν έχει ξαναγίνει στο Κοινοβούλιο. Έβλεπε κανείς βουλευτές να ανοίγουν άσχετες πόρτες σε ξένα γραφεία και να μπαίνουν βιαστικά μέσα σ' αυτά, κλείνοντας και την πόρτα πίσω τους, μόνο και μόνο για να μην την δουν ή να τους δει.

Κατά τα άλλα η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την εκλογή Προέδρου του Σώματος έκρυβε πολλές ενδιαφέρουσες... συζητήσεις και βεβαίως «πηγαδάκια». Πρώτα απ' όλα, ένα «πηγαδάκι» που σχηματίστηκε από νωρίς με την Ολγα Κεφαλογιάννη και πέντε-έξι γαλάζιους βουλευτές, που της έλεγαν ότι ήταν κρίμα που δεν έθεσε αυτή υποψηφιότητα, «θα τους είχες πάρει όλους τους υπόλοιπους παραμάσχαλα», της έλεγαν. Και εκείνη τη στιγμή, έγινε η μεγάλη αποκάλυψη. Η κυρία Κεφαλογιάννη, όπως έλεγαν αργότερα οι βουλευτές που την συνάντησαν, τους είπε ότι είχε την πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα, πλην όμως την...«έκοψε», ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, όπως μετέφεραν προς τα έξω οι βουλευτές που την συνάντησαν. Πάντως, άλλοι βουλευτές της ΝΔ δεν επιβεβαιώνουν την είδηση αυτή.

Υπήρξαν όμως και άλλες ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Μία εξ αυτών ήταν όταν ο Αδωνις Γεωργιάδης συνάντησε τον Μάκη Βορίδη, με τον οποίο είχαν να ανταλλάξουν «καλημέρα», από τότε που ο Αδωνις ανακοίνωσε με «τιτίβισμα» την υποψηφιότητά του. Καθόλου δεν άρεσε αυτό στον κ. Βορίδη, που άκουγε τόσο καιρό τον Αδωνι να λέει πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα σε περίπτωση που θέσει ο κ. Βορίδης και προτού ο κ. Βορίδης εκδηλώσει την πρόθεση του τι πρόκειται να κάνει ο Αδωνις τον πρόλαβε και έθεσε (με τον γνωστό περιπετειώδη τρόπο υποψηφιότητα.)

Η συνάντηση των δύο πρώην «Διόσκουρων» έγινε στο Περιστύλιο με τον κ. Βορίδη (ως τζέντλεμαν) να δίνει συγχαρητήρια στον Αδωνι για το θάρρος που έχει να θέσει υποψηφιότητα. Έδωσαν τα χέρια για τα «συχαρίκια», πλην όμως ο Αδωνις έριξε το «καρφί» του λέγοντας του ότι περιμένει την στήριξη του, «αν και τώρα εσύ προσχώρησες στους... Κεντρώους», του είπε. Δεν εννοούσε βεβαίως τους Κεντρώους του Βασ. Λεβέντη, αλλά τον Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ο Αδωνις θεωρεί ότι κλίνει προς το Κέντρο (και όχι στην ορίτζιναλ Δεξιά). Πάντως ο Αδωνις ήταν ίσως από τους λίγους που δεν θέλησαν να παρακολουθήσουν την τελετή παράδοσης-παραλαβής, αφού μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, κάλεσε πέντε-έξι βουλευτές στον δεύτερο όροφο για να συντονίσει την στρατηγική της προεκλογικής του εκστρατείας.

Όσο για τον Βασ. Λεβέντη φαινόταν αυτή τη φορά περιχαρής. Όχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο, ούτε επειδή διόρισε τον ανιψιό του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (λέγοντας «εάν δεν διορίσω αυτόν που του έχω εμπιστοσύνη ποιον να διορίσω»), αλλά επιτέλους επειδή συνάντησε τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που πήγε να τον συναντήσει: «Δεν γνώριζα ότι ήσουν συνεργάτης του πατέρα μου, πολύ συγκινήθηκα όταν το διάβασα», του είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας μαζί του μια θερμή χειραψία. Ο κ. Λεβέντης περιχαρής που είχε τετ α τετ με τον πρωθυπουργό του είπε ότι πράγματι εργάστηκε για ένα εξάμηνο με τον πατέρα του, για να αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία, αλλά όταν του έγινε πρόταση αργότερα να τον ακολουθήσει στην Αρτα, αρνήθηκε.

Και μετά από αυτή την σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Λεβέντης ήρθε αντιμέτωπος με τα δύσκολα. Και όταν λέμε δύσκολα, δεν εννοούμε με την φανερή ψήφο του προς τον Ν. Βούτση, την οποία πριν τη ρίξει στην κάλπη την έδειξε στον κ. Βούτση (κάνοντας τον πρόεδρο της Βουλής να κάνει λόγο κάτι για τη «συμμαχία των πολιτικών μηχανικών»), αλλά επειδή άρχισαν οι γκρίνιες στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Ορισμένοι από τους βουλευτές του (ή μάλλον... όλοι), ναι, μεν έχουν υπογράψει χαρτί ότι θα είναι βουλευτές μόνον για έξη μήνες, αλλά τώρα που μπήκαν στη Βουλή και είδαν ακριβώς τι συμβαίνει, ζήτησαν να μην ισχύει αυτό το χαρτί και να πάρουν... παράταση κοινοβουλευτικού βίου. Ο κ. Λεβέντης (που δεν συνηθίζει να χαλάει χατίρια) τους υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα με τους νομικούς του και ίσως να τους δώσει θητεία αντί για έξι μήνες, ένα χρόνο (και βλέπουμε).

Οι «θρησκευόμενοι» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. ναι, υπάρχουν αρκετοί στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα) σχολίαζαν ακόμη την σύντομη συνάντηση που είχε το Σάββατο το πρωί ο πρωθυπουργός με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Ελεγαν ότι άκουσαν τον κ. Τσίπρα να ζητεί συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο: «Οχι αυτή την εβδομάδα, επειδή θα έχω τις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά την επομένη θα έρθω να τα πούμε και να τα λύσουμε όλα τα θέματα», είπε ο κ. Τσίπρας στον αρχιεπίσκοπο.

Εξω από την Ολομέλεια της Βουλής, στο περιστύλιο δημιουργήθηκε ένα άλλο «πηγαδάκι» με τον Ν. Ξυδάκη με θέμα την... Αμφίπολη. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις για τον Ηφαιστίωνα ως π.... (χρησιμοποίησε την γνωστή ελληνική έκφραση απαξίωσης), λέγοντας μάλιστα ότι η Κατερίνα Περιστέρη κλήθηκε να διαχειριστεί μία ανακάλυψη πολύ μεγαλύτερη του βάρους της ως αρχαιολόγου: «Δεν είδα ποτέ καμιά δημοσίευσή της σε επιστημονικό περιοδικό» έλεγε.

Αλλά και στο Ποτάμι υπήρξαν ενδιαφέροντα πράγματα. Μάλλον δεν θα πολυάρεσε στον Στ. Θεοδωράκη που έπαψε (ελπίζει προσωρινά) να είναι ο αγαπημένος των φωτορεπόρτερ και των οπερατέρ και περνούσε σχεδόν απαρατήρητος στη Βουλή, βλέποντας μάλιστα τα φώτα της δημοσιότητας να στρέφονται προς τους υποψηφίους προέδρους της ΝΔ, και στον κ. Λεβέντη. Σημειώνεται ότι υπήρξε ενδιαφέρουσα συνάντηση στο Ποτάμι στο Εντευκτήριο βουλευτών. Μίνι σύσκεψη πραγματοποιήθηκε εκεί ανάμεσα στην Κατερίνα Μάρκου (η οποία αυτή τη φορά εμφανίστηκε στα λευκά, με μεγάλο σκίσιμο στη φούστα της) και του Χ. Θεοχάρη. Δεν άφηναν κανέναν να πλησιάσει και να διακόψει την συνομιλία τους...
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: