5.10.15

Ανοίγει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός...

Αλέξης Τσίπρας - Γιάννης Δραγασάκης
...στις προγραμματικές...
Στις προγραμματικές δηλώσεις και τις δύσκολες συζητήσεις που ακολουθούν με τους εκπροσώπους των δανειστών στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το απόγευμα της Δευτέρας (19.30) στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει τα χαρτιά του, για τους στόχους και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να...
εστιάσει αφενός στα άμεσα ζητήματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόκειται να παρουσιάσει τους επόμενους «κόμβους» στην πορεία υλοποίησης του μνημονίου και κυρίως τα ζητήματα στα οποία θα διεξαχθεί σκληρή διαπραγμάτευση.

Οι στόχοι είναι οι εξής:

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, με παράλληλη διασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Η αποτροπή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέσω εύρεσης ισοδύναμων μέτρων.
Η συζήτηση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για το νέο εργασιακό καθεστώς, που θα προβλέπει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.
Ο σχεδιασμός στο κυβερνητικό επιτελείο δεν περιορίζεται στην εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων. Ιδιαίτερο βάρος στο κυβερνητικό έργο πέφτει στις παράλληλες δράσεις που έχουν ως στόχο να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και «ανακουφιστικά» για τη μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Σε αυτή την πορεία ο Αλέξης Τσίπρας θα δεσμευτεί σε ορίζοντα τετραετίας για τα ακόλουθα:

Συνέχιση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης. Πανελλαδικός χάρτης φτώχειας, κάρτες μετακίνησης για ΑμεΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών, κάρτες υγείας ανασφάλιστων, σχολικά γεύματα, ψήφιση τροπολογίας ώστε να απαγορευτεί στα μεγάλα σούπερ μάρκετ να πετούν τρόφιμα, τροπολογία για κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για τη λειτουργία νόμιμων αγορών χωρίς μεσάζοντες, σχεδιασμός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης με επίκεντρο τους ανηλίκους και την τρίτη ηλικία, θέσπιση κοινωνικού εισοδήματος για τις ευάλωτες ομάδες με παροχές σε είδος (στέγη, ενέργεια, υγεία, μετακίνηση).
Δημιουργία δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Απλοποίηση απόδοσης και επιστροφής ΦΠΑ, σταδιακή διόρθωση των σχετικών αδικιών, αλλαγή των τεκμηρίων, εξίσωση των συντελεστών για κάθε πηγή εισοδήματος και έντονη προοδευτικότητα στη φορολογία εισοδήματος, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και επιβολή προοδευτικών συντελεστών στον φόρο περιουσίας.
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αυστηροποίηση των ποινών και απλοποίηση των διαδικασιών επιβολής τους, ισχυρή και στελεχωμένη φορολογική διοίκηση με τεχνικά μέσα και επιχειρησιακό σχεδιασμό, διεθνής συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών, υιοθέτηση διεθνών ελεγκτικών προτύπων, δημιουργία νέου νομικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα και για το «πόθεν έσχες» των κρατικών λειτουργών.
Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Αποκατάσταση της ροής πληρωμών και υλοποίησης των έργων, διασφάλιση υλοποίησης κρίσιμων έργων της προηγούμενης περιόδου.
Καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας και παύση του καθεστώτος «γαλέρας» στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στελέχωση και ενίσχυση των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών.
Αμεση προώθηση της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Υλοποίηση μιας μεγάλης και δημοκρατικής διοικητικής μεταρρύθμιση. Ολοκλήρωση ηλεκτρονικού ΚΕΠ «ΕΡΜΗΣ», βαθιά οργανωτική αλλαγή σε όλη την πυραμίδα του δημόσιου τομέα, κινητικότητα, αποτίμηση και αξιολόγηση του παραγόμενου έργου της δημόσιας διοίκησης, αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, εμπέδωση της Διαφάνειας.
Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δημιουργία εθνικού συστήματος πρόνοιας. Εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας για όλους τους πολίτες, ανασφάλιστους, μετανάστες και πρόσφυγες, πιλοτική εφαρμογή και σταδιακή επέκταση του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βελτίωση της ποιότητας, ενίσχυση της ασφάλειας και εξορθολογισμός της νοσοκομειακής φροντίδας, αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών και της εφοδιαστικής αλυσίδας των νοσοκομείων, ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ενίσχυση του τομέα πρόληψης στην πολιτική για τις εξαρτήσεις, εξορθολογισμός συνταγογράφησης φαρμάκων, συμμετοχική διακυβέρνηση των νοσοκομείων, επένδυση στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του τομέα Υγείας.

Στην Αθήνα ο Φάινμαν

Με τους καγκελάριους της Γερμανίας και της Αυστρίας συνομίλησε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας, με το ζήτημα του προσφυγικού να μονοπωλεί τη συζήτηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα ανακοινώθηκε πως ο Βέρνερ Φάινμαν πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.  

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: