8.10.15

Πλάτη για το ελληνικό χρέος έβαλε ο Ολάντ...

Φρανσουά ΟλάντΣημαντική παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας πραγματοποίησε χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Φρανσουά Ολάντ, ανοίγοντας πρώτη φορά ευθέως τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος κι υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί...
μέρος της συνολικής συμφωνίας του Ιουλίου.

Κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τις θέσεις του Βερολίνου, παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρώπη απαρνήθηκε τις ευθύνες της έναντι της Ελλάδας. Τώρα ελπίζω ν' αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος».

Παραδέχτηκε ότι «εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μάς φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος».

Στην ομιλία του σημείωσε ότι Αλέξης Τσίπρας είναι ένας θαρραλέος πολιτικός και θέλησε να συμβουλευτεί τον λαό του πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετεξέλιξή της σε ανθρωπιστική, οι μεταναστευτικές ροές και η τρομοκρατία, με «ευθύνη, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», τρεις αρχές που επανέλαβε με νόημα.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσφυγική κρίση υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα και η Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή της υποδοχής προσφύγων και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από μόνες τους.

Τόνισε ότι η Ευρώπη δεν βοήθησε αρκετά, καθυστέρησε αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να εκτιμήσει το εύρος των τραγωδιών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίες πυροδότησαν τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μετά το 1945.

Έκρουσε το «καμπανάκι» του κινδύνου να ξεσπάσει ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» στη Συρία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, εάν η Ευρώπη δεν αναλάβει δράση, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση υπέρ της «συμβολής» στο να υπάρξει μια άλλη εναλλακτική από το δίλημμα Μπασάρ αλ Άσαντ ή Ισλαμικό Κράτος.

«Πρέπει επίσης να προωθήσουμε τη συνεργασία με την Τουρκία, η οποία πρέπει να υποδεχθεί πρόσφυγες, αλλά πρέπει κι εμείς να τη βοηθήσουμε και να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες να βρουν εργασία να θρέψουν τα παιδιά τους, αν δεν το κάνουμε δεν θα σταματήσουν αυτές οι ροές».

Κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και μια κοινή ακτοφυλακή που θα αναλάβουν τη φύλαξη του Χώρου Σένγκεν, χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τος δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ.

Προειδοποίησε ότι θα έρθει «το τέλος της Ευρώπης» και «η επιστροφή στα εθνικά σύνορα» αν η Ε.Ε. δεν επιδείξει μεγαλύτερη ενότητα απέναντι στις κρίσεις, καταχειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι πρέπει να προσδιορίσουμε τα κέντρα υποδοχής και να το κάνουμε απαρέγκλιτα, καθώς και να κατανείμουμε στα κράτη τούς 160.000 πρόσφυγες. «Το σχέδιο αυτό πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή με σπουδή. Με ευθύνη και αλληλεγγύη», είπε.

«Κάθε κρίση ενδυναμώνει τον φόβο, ο οποίος δεν πρέπει να μας νικήσει. Δεν μπορούμε να κλειστούμε στα σύνορά μας», είπε και μίλησε για το θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει προστασία στους πολίτες, αλλά να σταθεί και στο ύψος των αξιών της.

«Η Γαλλία και η Γερμανία, τα τελευταία χρόνια, θελήσαμε να δράσουμε με αλληλεγγύη, ευθύνη και αποτελεσματικότητα», δήλωσε, σημειώνοντας ότι «κάθε φορά που υπάρχει τρομοκρατική ενέργεια μπαίνουν στο στόχο οι αξίες της Ευρώπης», και αναφέρθηκε στην επίθεση της 11ης Ιανουαρίου στο Παρίσι και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ανέδειξε το πνεύμα αλληλεγγύης.

Ανοίγοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στη γαλλογερμανική συνεργασία, υπενθυμίζοντας ότι η παρουσία του από κοινού με την Άγγελα Μέρκελ είναι χωρίς προηγούμενο εδώ και 26 χρόνια, όταν οι Μιτεράν και Κολ βρέθηκαν στο ΕΚ μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

«Οι δύο τους με τη συνδρομή του Ζακ Ντελόρ, μίλησαν σ’ εκείνη τη συνάντηση για αλληλεγγύη. Ήταν πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη μπορούσε να δεχθεί τους πρόσφυγες. Πίστευαν σε μια πολιτική ένωση δημιουργώντας κοινωνικούς κανόνες και κοινό νόμισμα. Σήμερα, μετά 26 χρόνια η Ευρώπη ζει νέα δράματα», σημείωσε.

Μαζί με την Γερμανίδα της Γερμανίας απηύθυναν έκκληση για ενότητα ώστε να αλλάξει η «παρωχημένη» διαδικασία του Δουβλίνου και η πολιτική ασύλου στην Ευρώπη. Η υποδοχή των αιτούντων άσυλο που συρρέουν στη Γερμανία είναι «η πιο δύσκολη αποστολή" της χώρας "μετά την Επανένωση», επανέλαβε χθες βράδυ η Μέρκελ.

Η ομιλία της κ. Μέρκελ, που αντιμετωπίζει ραγδαία πτώση της δημοτικότητάς της, περιορίστηκε στο προσφυγικό και αναφέρθηκε στη συνεργασία της με τον Φρανσουά Ολάντ. «Χάρη σ’ αυτή τη συνεργασία επιτεύχθηκε η διαχείριση της κρίσης χρέους και κρατήσαμε ζωντανή την ευρωζώνη».

«Μόνο ενωμένοι θα πετύχουμε αυτήν την πολύ σημαντική πρόβα τζενεράλε της ιστορίας μας, και θα καταφέρουμε να βγούμε πιο δυνατοί από αυτήν την κρίση, να εκπροσωπήσουμε ακόμα καλύτερα στο παγκόσμιο στερέωμα τα συμφέροντά μας, αλλά και τις αξίες μας» κατέληξε η Άνγκελα Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: