2.10.15

«Κάλυψη» σε Μέρκελ...

...με το βλέμμα σε Ελλάδα - Ιταλία...
Τη δική του πρόταση για το προσφυγικό ζήτημα καταθέτει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθώντας, παράλληλα, να «ξεπλύνει» και την Άνγκελα Μέρκελ από τις...
τελευταίες δηλώσεις και ενέργειές της.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατό κοινό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες.

Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt ο Σόιμπλε επισήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστεί μια τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη βάσει της οποίας θα πρέπει οι χώρες μέλη της ΕΕ να παραχωρήσουν ένα μέρος της εθνικής τους ευθύνης.

«Κάποια προβλήματα δεν μπορούν πλέον να διευθετηθούν σε εθνικό επίπεδο», εξήγησε προσθέτοντας ότι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η προσφυγική κρίση.

«Πιστεύω ότι πρέπει σύντομα να καταφέρουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό δίκαιο για την παροχή ασύλου και μια ευρωπαϊκή πολιτική χορήγησης ασύλου και μάλιστα γρήγορα!», τόνισε ο Σόιμπλε.

Να τους δεχθούμε, αλλά να μην καταστρέψουμε την Ευρώπη

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει, ακόμη,  ότι πρέπει να διαμορφωθεί η πρόσβαση στην Ε.Ε. για να γίνουν δεκτοί οι πρόσφυγες, ωστόσο υπογραμμίζει ότι «Δεν πρέπει να βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα καταστρέψει την Ευρώπη. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να ελέγξουμε την είσοδο στην Ευρώπη. Το ερώτημα αν διαχειριζόμαστε με επιτυχία το κύμα προσφύγων και οικονομικών μεταναστών θα απαντηθεί στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Εκεί χρειαζόμαστε γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις».

Εξάλλου ο Σόιμπλε παρατήρησε ότι για την υιοθέτηση μιας κοινής πολιτικής ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν χρειάζεται να αλλάξουν κάποιες από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, καθώς υπάρχουν ήδη τα θεμέλια στη συνθήκη της Λισσαβόνας.

«Τώρα πρέπει απλώς επιτέλους να το εφαρμόσουμε. Η Γαλλία και η Ιταλία σίγουρα θα κερδίσουν και ελπίζω και η Ελλάδα. Φυσικά θα πρέπει να συζητήσουμε και με τους ανατολικούς εταίρους μας και δεν πρέπει να βάζουμε στην άκρη την Ουγγαρία», εξήγησε ο ίδιος.

Επιχείρηση «κάλυψης» στη Μέρκελ

Σχολιάζοντας τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ανώτατα όρια στην υποδοχή μεταναστών στη Γερμανία, ο Σόιμπλε επεσήμανε ότι αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να πει η Μέρκελ διότι σε διαφορετική περίπτωση θα φαινόταν ότι αγνοεί το γερμανικό σύνταγμα.

Παρόλα αυτά ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι «κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει περισσότερα από όσα μπορεί».

Με το βλέμμα σε Ελλάδα - Ιταλία

Η απάντηση του Σόιμπλε για το ποια είναι τα πρώτα βήματα έχει έντονο... «ελληνοιταλικό» χρώμα, καθώς ο Γερμανός πολιτικός δηλώνει «Πρώτον πρέπει να ελέγξουμε την πρόσβαση στην Ευρώπη. Η κατάσταση είναι δύσκολη και ενδέχεται να επιδεινωθεί. Η βασική μου άποψη είναι ότι είναι καλύτερο η Ευρώπη να βρίσκεται μπροστά από τις κρίσεις».

Προκειμένου να βρεθούν λύσεις στην προσφυγική κρίση κάποιες χώρες εμφανίζονται έτοιμες να παραδώσουν μέρος της κυριαρχίας τους, ενώ άλλες όχι, «γι’ αυτό πρέπει να ξανασκεφτούμε την ιδέα της “Ευρώπης των δύο ταχυτήτων”», επεσήμανε.

Πάντως ο Σόιμπλε τόνισε: «δεν μπορώ να φανταστώ μια Ευρώπη των φραχτών (…) ως μια ευημερούσα περιοχή είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίζουμε τους κατατρεγμένους και τους αδύναμους του κόσμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: