1.10.15

Παλιαδέλη: Ενδιαφέρον το σενάριο για Ηφαιστίωνα στην Αμφίπολη...

ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇ - ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÔÏÕ ÕÐÏØÇÖÉÏÕ ÐÅÑÉÖÅÑÅÉÁÑ×Ç ÊÅÍÔÑÉÊÇÓ ÌÁÊÅÄÏÍÉÁÓ ÌÁÑÊÏÕ ÌÐÏËÁÑÇ ÊÁÉ ÔÇÓ ÕÐÏØÇÖÉÁÓ ÁÍÔÉÐÅÑÉÖÅÑÅÉÁÑ×Ç ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ ×ÑÕÓÏÕËÁÓ ÐÁËÉÁÄÅËÇ
(ÌÏÔÉÏÍÔÅÁÌ/ÖÁÍÇ ÔÑÕØÁÍÇ)«Ενδιαφέρουσα πρόταση» χαρακτήρισε η καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Χρύσα Παλιαδέλη τις ανακοινώσεις της επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών, Κατερίνας Περιστέρη, ότι ο τύμβος Καστά προοριζόταν για τον Ηφαιστίωνα μετά από...
παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς η πρόταση αυτή συμπίπτει χρονολογικά.

Η κυρία Παλιαδέλη, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι «μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το μνημείο χρονολογείται στα τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα ή στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια» δηλαδή συμπίπτει με το σενάριο για τον Ηφαιστίωνα, με τον Αντίγονο να αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου.

Σημειώνεται ότι οι ευμεγεθείς επιγραφές (περί τα 25 εκατοστά σε ύψος) με την υπογραφή ΑΝΤ (υπογραφή που συναντάται σε όλους τους Αντιγονίδες (και εδώ αποδίδεται στον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο (323-318 π.Χ) φέρουν χαραγμένη τη λέξη ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ και στο τέλος το σύμπλεγμα γραμμάτων που σχηματίζει τo όνομα Ηφαιστίωνος.

«Έχει γίνει δουλειά για το μνημείο... Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, για χρόνια θα συζητάμε τις προτάσεις και θα δοθούν κι άλλα στοιχεία» σημείωσε η αρχαιολόγος. Για το λιοντάρι της Αμφίπολης η αρχαιολόγος δήλωσε κατηγορηματικά ότι ανήκει στο μνημειακό σύνολο, και ήταν τοποθετημένο στην κορυφή του λόφου.

«Υπερβαίνει τα κομματικά το μνημείο, πρέπει να το προστατέψουμε και να το αναδείξουμε με τον κάθε δυνατό τρόπο» υπογράμμισε δε η κυρια Παλιαδέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: