8.10.15

Προσφυγικό: Οι υπουργοί των «28» συνεδριάζουν για τις επαναπροωθήσεις...

Με συμμετοχή βαλκανικών χωρών και Τουρκίας...

Στο Λουξεμβούργο συνεδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» με κεντρικό θέμα της ατζέντας τα μέτρα επαναπροωθήσεων και επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσης, εξετάζοντας επίσης τις πρώτες...
εξελίξεις στο σχέδιο αρχικής μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία - με πρώτο βήμα τη δημιουργία hot spot.

Στο περιθώριο των εργασιών, οι «28» θα συνεδριάσουν και με τους ομολόγους τους από βαλκανικές χώρες, Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.

Ψηλά στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν μεταξύ άλλων τα μέτρα επιβολής αποφάσεων απέλασης αλλά και πίεση σε τρίτες χώρες να δεχθούν μετανάστες που απελαύνονται. Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο μόνο ένα 40% όσων το αίτημα για άσυλο απορρίπτεται όντως φεύγουν από την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Προσχέδιο των συμπερασμάτων, γνώση του οποίου επικαλείται μεταξύ άλλων το Reuters, αναφέρει πως «η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα για τις επιστροφές» σημειώνοντας πως «αυξημένα ποσοστά επιστροφών και επαναπροωθήσεων θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην παράτυπη μετανάστευση»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: