6.10.15

Τσίπρας: «Αναστέλλεται ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση...

... μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού»...
«Η αποκατάσταση της σταθερότητας, η ανάκαμψη της οικονομίας, η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, η πάταξη της διαφθοράς είναι στους άμεσους στόχους της κυβέρνησής μας» είπε το βράδυ της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας στην...
Ολομέλεια της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Αναλαμβάνουμε εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, με στόχο να δουλέψουμε σκληρά, να σφίξουμε τα δόντια, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες» προσθεσε.


Παράλληλα εξήγγειλε την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπάίδευση. «Η κυβερνηση θα προχωρήσει αμεσα στην αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα του Νοέμβρη, ωστε να βρεθούν ισοδύναμα» είπε ο κ. Τσίπρας.


Επιπλέον, εξήγγειλε την ίδρυση «νέας δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας για ενίσχυση του τουρισμού, της ναυτιλίας, του αγροτικού τομέα, της ενέργειας και των παραγωγικών δομών».


Νέο πλαίσιο αξιολόγησης στο Δημόσιο


«Νέο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης και πειθαρχικού δικαίου για τους υπαλλήλους του Δημοσίου» προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.


«Προχωρούμε σε ευέλικτο σύστημα εσωτερικών μετακινήσεων στον δημόσιο τομέα», διευκρίνισε και συμπλήρωσε ότι προωθείται η θέσπιση Εθνικού Μητρώου για τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης με πολύ υψηλά εκπαιδευτικά και διοικητικά προσόντα.


«Δεν είναι το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης που ευθύνεται για την κρίση, αλλά ένα ολόκληρο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο» είπε ο Πρωθυπουργός.


Όπως είπε, επίσης, ο κ Τσίπρας, «θα συνεχιστούν οι προσπάθειες διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων».


Η αξιολόγηση κλειδί για το χρέος


«Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της αναγκαίας απομείωσης του χρέους, αλλά και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών διασφαλίζοντας πλήρως τις καταθέσεις και ταυτόχρονα εξυγιαίνοντας το πιστωτικό σύστημα από τα κόκκινα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια» τόνισε ο κ. Τσίπρας.


«Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε, χωρίς χρονοτριβή, στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», συμπλήρωσε.


«Απομείωση χρέους, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για επενδύσεις, οι προτεραιότητές μας» τόνισε.


«Η απομείωση του χρέους είναι ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας. Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συζήτηση με συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις. Συγκεκριμένα, θα προτείνουμε την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά, τη ρήτρα ανάπτυξης. Θα προτείνουμε και μια μακρά περίοδο χάριτος, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.


«Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς και επιτρέψτε μου την εκτίμηση: για λόγους κυρίως πολιτικούς και όχι οικονομικούς» είπε για την ανακεφαλαιοπήση των τραπεζών ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ».


«Ο στόχος μας είναι τους επόμενους 20 μήνες, ως το πρώτο εξάμηνο του 2017, να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές» τόνισε ο Πρωθυπουργός.


Νέο παραγωγικό μοντέλο


«Στόχος μας είναι να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο που θα αντιστρέφει την πορεία των εξελίξεων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.


«Στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τα μνημόνια. Μια Ελλάδα που θα έχει απαλλαγεί οριστικά από την επιτροπεία των δανειστών» τόνισε ο Πρωθυπουργός.


«Εχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο μέχρι το 2019. Κλείσαμε οριστικά τη συζήτηση για το Grexit» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.


Νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης


«Στόχος μας είναι να ιδρύσουμε ένα εθνικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης ανάλογο του ΕΣΥ» είπε ο Πρωθυπουργός.


«Ανοίγουμε τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και η φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό» τόνισε, κάνοντας λόγο για «1.093 προσλήψεις υγειονομικών μέσα στο 2015 και 2.500 νέες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματιών υγείας το επόμενο διάστημα».


Για την Παιδεία, ο Πρωθυπουργός μίλησε για «ένα σύγχρονο σύστημα ειδικής αγωγής και παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες», καθώς επίσης και για «ανάπτυξη ενός συστήματος αποτίμησης και ανάδειξης του έργου του σχολείου και των εκπαιδευτικών».


Παράλληλα, εξήγγειλε ειδικά προγράμματα απασχόλησης σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας και για νέους επιστήμονες.


Φορέας προσέλκυσης επενδύσεων


Συγκρότηση ειδικού δημόσιου φορέα προσέλκυσης επενδύσεων που θα έχει, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για τη δημιουργία του αναγκαίου εθνικού πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, την ενίσχυση δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.


Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι για τις μεγάλες και σύνθετες επενδύσεις ο φορέας αυτός θα επιμελείται της υποβολής μελετών και της έκδοσης των αναγκαίων αδειών και σημείωσε πως θα εποπτεύει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών με το Δημόσιο.


«Στόχος μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ τόσο από το ΕΣΠΑ του 2007-2013 όσο και από το νέο πρόγραμμα 2014-2020», τόνισε ο κ. Τσίπρας.


Η αναθεώρηση του Συντάγματος


Άμεσα θα ανοίξει μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική - και η αναθεώρηση να προκύψει μέσα από την πιο πλατειά συμμετοχή των δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν και πήραν μέρος στην κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση, δεσμεύτηκε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτή ίσως θα είναι και η σημαντικότερη παρακαταθήκη αυτής της κυβέρνησης», τόνισε. Ν.Λ.


Η συζήτηση στη Βουλή


Η συζήτηση θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Ομιλητής της πρώτης ημέρας είναι μόνο ο Πρωθυπουργός. Την Τρίτη και την Τετάρτη οι συνεδριάσεις της ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ θα μιλήσουν και βουλευτές,


Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.


Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης...

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: