2.9.15

Αυτά είναι μέτρα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό...

Στην ελληνική πλευρά πέταξε το «μπαλάκι» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσον αφορά στο πρόβλημα του μεταναστευτικού, την ώρα που καθημερινά καταφθάνουν στη χώρα εκατοντάδες μετανάστες και πολλές περιοχές εκπέμπουν «σήμα κινδύνου».

Ειδικότερα...
όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτρό, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τις ελληνικές αρχές, με τους τέσσερις τομείς που θέτει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Μεταξύ άλλων η επιστολή αναφέρει ότι η Κομισιόν αναμένει από τις ελληνικές Αρχές να υποβάλουν αίτημα για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα, όπως σημείωσε η κυρία Μπερτρό, τον περασμένο Μάιο η Επιτροπή διπλασίασε τα διαθέσιμα κονδύλια προς τα κράτη-μέλη για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, και η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που θα πρέπει να επωφεληθούν από αυτά.

Ένα άλλο ζήτημα που θέτει η Κομισιόν είναι η ανάγκη ολοκλήρωσης της ρυθμιστικής αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα προέλθουν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή ζητά από τις ελληνικές αρχές να χαράξουν έναν οδικό χάρτη εγκατάστασης του κέντρου υποβοήθησης (hot spot) στον Πειραιά, το οποίο με τη βοήθεια ευρωπαϊκών ομάδων θα επιταχύνει την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών, την παροχή ασύλου και το συντονισμό της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στη χώρα τους.

Επιπλέον, στην επιστολή τονίζεται πως η Κομισιόν αναμένει αίτημα από τις ελληνικές Αρχές για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Νωρίτερα, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου, το Γραφείο Τύπου της υπηρεσιακής πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση με τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ειδικότερα:

Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.
Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.
Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Ελλάδας, Βασιλική Θάνου, απέστειλε επιστολή προς τον προεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία επιβεβαίωνε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει ως προτεραιότητα τη διαχείριση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στη χώρα και στην Ευρώπη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: