1.9.15

Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. «βλέπει» ο Λαφαζάνης...

Παναγιώτης Λαφαζάνης
Για πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ μετά τις εκλογές έκανε λόγο σε συνέντευξή του (RealFM) ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στη βάση εφαρμογής του τρίτου μνημονίου.

«Όλα αυτά τα...
κόμματα της μνημονιακής συναίνεσης, ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι έχουν έναν κοινό μετεκλογικό προσανατολισμό, το τρίτο μνημόνιο και την εφαρμογή του», είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ως πιο πιθανή τη σύμπραξη Τσίπρα- Μεϊμαράκη.

Εκτός ευρωζώνης, εντός Ε.Ε.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας και την αναφορά στην ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας ως εργαλείο για την πραγματοποίηση ριζοσπαστικών αλλαγών, ο πρόεδρος του κόμματος επεσήμανε ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που θα είναι μια συγκρότηση νέου νομίσματος, δεν σημαίνει καθόλου μνημόνιο.

«Ανάπτυξη με μνημόνιο δεν υπάρχει. Απεδείχθη αυτό πέντε χρόνια τώρα, θα αποδειχθεί και τα επόμενα τρία χρόνια», πρόσθεσε και χαρακτήρισε αφόρητη τρομοκρατία τη διατύπωση ότι τυχόν έξοδος από την ευρωζώνη θα φέρει επίσης μνημόνιο.

Αποδέσμευση από την ευρωζώνη, όχι από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, «αυτό που λένε οι ευρωπαϊκοί κατεστημένοι κύκλοι, ότι έξοδος από την ευρωζώνη είναι και έξοδος και από την Ε.Ε. δεν ισχύει, διότι είναι αρκετές οι χώρες που δεν είναι στο ευρώ και είναι στην Ε.Ε. Άρα, μπορείς να φύγεις από την ευρωζώνη και να συνεχίζεις να παραμένεις στην Ε.Ε. Εμείς δεν θέτουμε θέμα αποδέσμευσης από την Ε.Ε., αλλά θέτουμε θέμα μετ' επιτάσεως ριζικής αλλαγής των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων και άλλων επιλογών που έχει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το εθνικό νόμισμα είναι ένα εργαλείο. Είναι μία προϋπόθεση. Είναι ένα μέσον για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Το εθνικό νόμισμα θα δώσει τη δυνατότητα, πρώτα απ’ όλα, να δώσει ρευστότητα στην οικονομία. Όλες οι οικονομίες του κόσμου στηρίζονται στο εθνικό τους νόμισμα για να παρέχουν ρευστότητα και να τονώνουν την εθνική τους δραστηριότητα. Η Ελλάδα αυτή τη δυνατότητα δεν την έχει», πρόσθεσε.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: