2.9.15

Λαφαζάνης: Θέλουμε εθνικό νόμισμα ...

Λαφαζάνης: Θέλουμε εθνικό νόμισμα και εθνικοποίηση όλων των τραπεζών με εγγύηση των καταθέσεων
...και εθνικοποίηση όλων των τραπεζών με εγγύηση των καταθέσεων...
Την προγραμματική διακήρυξη της νεοσύστατης Λαϊκής Ενότητας παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Στάθης Λεωτσάκος, ο Δημήτρης Στρατούλης, η...
Νάντια Βαλαβάνη και η Ραχήλ Μακρή.

Όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης, η Λαϊκή Ενότητα γεννήθηκε με ταχύτητα αστραπής, προκειμένου να υπάρξει ένα δυνατό και αποφασιστικό εγχείρημα ως ριζοσπαστική απάντηση στο νέο μνημονιακό συνεταιρισμό της απερχόμενης κυβέρνησης με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

«Ποιος θα το πίστευε;» σχολίασε. «Δυστυχώς, εκφράστηκε με την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου».

«Είμαστε μέτωπο που αποκτά δυναμική στα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας και της νέας γενιάς, που σκοπεύουμε να πάρει την σκυτάλη για μια νέα Ελλάδα χωρίς μνημόνια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

Και συνέχισε: «Η ΛΑΕ δεν ειναι κόμμα. Είναι μέτωπο που φιλοδοξεί να αντιπροσωπεύσει αριστερές αντιμνημονιακές δυνάμεις, που στοχεύουν σε νέο σχεδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η ΛΑΕ δεν ειναι και δεν πρόκειται να γινει αρχηγικό μόρφωμα και δεν θα γινει μονολιθικό κόμμα, όπως ορισμένες δυνάμεις της Αριστεράς».

«Επιθυμούμε άμεση συμμετοχή μελών μας στη λήψη αποφάσεων. Είμαστε πρωτότυπο πείραμα δημοκρατίας, που πρωτοεμφανίστηκε από το ΕΑΜ και την κυβέρνηση των βουνών». υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Καλούμε μέλη μας να χτίσουν σε γειτονιές, ανοιχτές επιτροπές λαϊκής συμμετοχής. Η ΛΑΕ πρώτα απ' όλα φιλοδοξεί να γίνει κίνημα λαϊκής βάσης και αυτο-οργάνωσης και θα στηρίζεται σε αγώνες και κινήματα. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχει η ΛΑΕ ως αρχές και θα τα εφαρμόσουμε στην πράξη» σημείωσε.

Για την προγραμματική διακήρυξη

«Η προγραμματική διακήρυξη συντάχθηκε με πλατιά συμμετοχή, αλλά δεν ειναι θέσφατο. Είναι η αφετηρία μεγάλης προγραμματικής προσπάθειας» τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Δεν θα ασχοληθώ με τα μνημόνια και ειδικά με το τρίτο, που δεν αντέχει κριτικής. Το τρίτο μνημόνιο αποτελεί την απόλυτη καταστροφή χώρας. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του τρίτου μνημονίου και των υπολοίπων: κουτσουρεμένο περαιτέρω σε μισθούς και συντάξεις, πλήττει τη νεολαία και οδηγούμεθα σε μια Ελλάδα που θα έχει 150 ευρώ κατώτατη σύνταξη και 220 ευρώ κατώτατο μισθό».

«Δεν ειναι μόνο αυτά τα θύματα του τρίτου μνημονίου» παρατήρησε. «Ο στόχος είναι η περιφέρεια, ο αγροτικός κόσμος, που θέλει να τον αφανίσει. Η ύπαιθρος έχει ερημωθεί. Ακαλλιέργητες εκτάσεις και με τη φορολογία δίνεται η χαριστική βολή. Κι οι διατάξεις για φρέσκο γάλα είναι καταστροφή και για τους κτηνοτρόφους».

«Η ΛΑΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική αντιπολίτευση και έχει εναλλακτική προταση με άμεση κυβερνητική προοπτική-προοπτική εξουσίας με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Δεν είναι σωστό να αναφερόμαστε μόνο στην Ευρώπη. Η Ελλάδα χρειάζεται τετραδιάστατη προοπτική, ώστε, εκτός Ευρώπης, να επεκταθεί σε Μεσόγειο, Βαλκάνια, Ανατολή, Ασία, Λατινική Αμερική» είπε επίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η ΛΑΕ περιλαμβάνει στην προγραμματική της διακήρυξη τα παρακάτω:

- Ακυρώνει το τρίτο μνημόνιο μαζί με προηγούμενα και βάζει τέλος στην πολιτική λιτότητας.
- Όλες οι μειώσεις μισθών και συντάξεων του 3ου Μνημονίου καταργούνται
- Καταργείται η αύξηση ΦΠΑ
- Στόχος η αύξηση μισθών και συντάξεων
- Αποκατάσταση συλλογικών συμβάσεων
- Τέρμα στη φορο-λεηλασία μικρομεσαίων εισοδημάτων
- Αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλα τα εισοδήματα
- Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με νέους δίκαιους δείκτες φορολόγησης, που βασίζονται στα πραγματικά εισοδήματα
- Εθνικοποίηση όλων των τραπεζών με εγγύηση καταθέσεων
- Νέος ρόλος τραπεζών με αναπτυξιακό κοινωνικό πρόσημο
- Αποφασιστική σεισάχθεια που ειναι απαραίτητη
- Κατάργηση ΤΑΙΠΕΔ και δεν ιδρύεται το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων
- Σταματάμε τις ιδιωτικοποιήσεις
- Ματαιώνουμε ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, λιμανιών, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Ελληνικού
- Εκμετάλλευση δημοσίων στρατηγικών επιχειρήσεων με κρατικοποιήσεις
- Σταματάμε τη διάλυση και συρρίκνωση της ΔΕΗ.
- Αποκατάσταση ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία για αναπτυξιακή τροχιά.
- Χρηματοδότηση στην οικονομία για διαμόρφωση μεγάλου δημοσίου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
- Θα χρηματοδοτήσουμε με ευνοϊκούς όρους την ελληνική οικονομία, χωρίς τα στενά τραπεζικά κριτήρια και την τραπεζική διαφθορά. Νέα κριτήρια, που θα περιέχουν και ρίσκο, ανοικτά προς τη μικρομεσαία επιχείρηση
- Προχωρούμε σε σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.
- Φέρνουμε τη δημοκρατία με το λαό κυρίαρχο και συμμέτοχο. Σήμερα έχουμε δικτατορία μνημονιακή του χρηματιστικού κεφαλαίου και του ευρώ. Τέρμα οι εκβιασμοί.
- Κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Τέρμα σε πολιτικές εθνικης υποτέλειας. Δράσεις διεθνών ενεργειακών, πολιτικών και οικονομικών σχέσεων. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι μόνο ένα ευρωατλαντικό οικόπεδο. Έκανα μια σημαντική συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου που, αν υπάρξει συνέχεια, θα φέρει οφέλη. Φοβάμαι ότι μετά το νέο μνημόνιο θα μείνει μετέωρο και θα είναι θανάσιμο πισώπλατο μαχαίρωμα στην εθνική οικονομία.


Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: