3.9.15

Εφορία: Ζητά 3,1 δισ. από το 40% των φορολογούμενων...


Βαριά θα είναι τα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας και δυστυχώς, του χρόνου μπορεί να τα αναπολήσουμε.

Του χρόνου, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, έχουμε ήδη,,,
«καπαρώσει» αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ενώ προ των πυλών βρίσκεται η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και νέες αλλαγές οι οποίες, όπως αποκαλύπτει το Μνημόνιο, θα πρέπει να φέρουν πρόσθετα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτά όμως, θα τα βρούμε μπροστά μας στη συνέχεια.

Επί του παρόντος, τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για την εκκαθάριση περίπου 5,8 εκατομμυρίων δηλώσεων δείχνουν χρεωστικό ραβασάκι για τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους και συνολικό «πακέτο» φόρων 3,1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, από τις 5.774.893 φορολογικές δηλώσεις οι οποίες είχαν εκκαθαριστεί έως χθες, προέκυψαν 2.413.624 χρεωστικά εκκαθαριστικά τα οποία μοιράζονται πρόσθετους φόρους 3,112 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση, για όσους υπέβαλλαν τις δηλώσεις τους έως τις 19 Ιουλίου, έπρεπε να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου, για τους υπόλοιπους η προθεσμία έληξε την περασμένη Δευτέρα και οι προθεσμίες για επόμενες δύο δόσεις είναι κοινές για όλους: έως το τέλος Σεπτεμβρίου η δεύτερη δόση, έως το τέλος Νοεμβρίου η τρίτη δόση.

Για μία ακόμα χρονιά, οι εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών υποδεικνύουν μαζική χρήση των πιστωτικών καρτών από τους φορολογούμενους για την πληρωμή των φόρων εισοδήματος , προκειμένου αφενός να λάβουν την έκπτωση 2% από την εφάπαξ εξόφληση, αφετέρου να σπάσουν σε πολλές δόσεις – χωρίς ρύθμιση- την οφειλή τους, με όχημα την πιστωτική τους κάρτα.

Αυτή άλλωστε είναι μία από τις παραμέτρους αύξησης των δημοσίων εσόδων τον Αύγουστο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα ήταν τον περασμένο μήνα υψηλότερα κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.

Η δεύτερη και ίσως σημαντικότερη παράμετρος αύξησης των δημοσίων εσόδων τον Αύγουστο είναι ότι οι στόχοι είχαν τεθεί με την παραδοχή ότι η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα είχε εισπραχθεί τον Ιούλιο, οπότε και σημειώθηκε δραματική υστέρηση.

Ο λογαριασμός της εφορίας, ακόμα δεν έχει κλείσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες υπεβλήθησαν περισσότερες από 20.000 δηλώσεις (χωρίς πρόστιμο αλλά με προσαύξηση φόρου κατά 0,73% η υποβολή έως την Παρασκευή) και προχθές επιπλέον 27.000.

Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι σήμερα και αύριο αναμένονται και οι...τελευταίοι περίπου 50.000. Μετά τις 4 Σεπτέμβρη, όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους εκτός από την προσαύξηση φόρου θα επιβαρύνονται και με πρόστιμο 100 ευρώ.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: