16.7.15

"Οχι" θα ψηφίσει ο Στάινμπρουκ, στη Βundestag...

«Όχι» θα ψηφίσει την Παρασκευή, στη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής για το ελληνικό πρόγραμμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις εκλογές του 2013, Πέερ Στάινμπρουκ, όπως δήλωσε ο...
ίδιος σήμερα στην Bild.

O Στάινμπρουκ απορρίπτει το νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα και, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα δικαιολογήσει τη θέση του κατά τη σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, αργότερα απόψε.

Περαιτέρω βοήθεια δισεκατομμυρίων δεν αλλάζει κάτι στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, δηλώνει ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και τονίζει ότι δεν μπορεί να αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας υπό τους όρους λιτότητας. Θεωρεί, δε, την έξοδο της χώρας από το ευρώ ως καλύτερη επιλογή.

Ο επικεφαλής πάντως της ΚΟ του SPD, Τόμας Όπερμαν, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα.

«Τώρα που ελήφθη η απόφαση ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες να βγουν από τη συνεχή κρίση, περιμένω από όλα τα μέλη της κυβέρνησης ότι θα ακολουθήσουν» δήλωσε ο κ. Όπερμαν και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξαίρεση».

Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι συναρτούν την ψήφο τους με τη διατύπωση του αιτήματος από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης. «Θα το απορρίπταμε, αν η κυβέρνηση έφερνε και πάλι στο τραπέζι το Grexit» δήλωσε η επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ στο ραδιόφωνο της Βαυαρίας και επισήμανε ότι η Ευρώπη θα γινόταν έτσι μικρότερη.

Η ίδια πάντως υπονόησε ότι οι Πράσινοι θα στηρίξουν το πακέτο βοήθειας. «Δεν είμαι ευχαριστημένη με το πακέτο και θα το είχα κάνει διαφορετικά, αν μπορούσα. Αυτό είναι όμως που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι» δήλωσε η πολιτικός των Πρασίνων και τόνισε ότι το θέμα «επενδύσεις» είναι και σε αυτό το πρόγραμμα πολύ υποβαθμισμένο.

Η γερμανική Αριστερά (Die Linke) αναμένεται να απορρίψει το αίτημα της κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος βοήθειας. «Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα ψηφίσει ξεκάθαρα με όχι» δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ, Γκρέγκορ Γκίζι, και πρόσθεσε ότι, εάν ήταν μέλος της Βουλής των Ελλήνων, θα είχε ψηφίσει «ναι» με βαριά καρδιά, προκειμένου να αποτρέψει την πτώση της χώρας.

Άσκησε, δε, οξεία κριτική για τους σκληρούς όρους για την Ελλάδα, τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα αυτούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν εκείνος έβαλε στο τραπέζι την προσωρινή έξοδο από το ευρώ.

«Είμαι προσωπικά απογοητευμένος από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» δήλωσε και σημείωσε ότι ο κ. Σόιμπλε, η κυρία Μέρκελ και ο κ. Γκάμπριελ έκαναν το μεγαλύτερο πολιτικό λάθος της σταδιοδρομίας τους, καθώς η συμπεριφορά τους απέναντι στην Ελλάδα και είναι αντικοινωνική, λόγω του μη σεβασμού στο ελληνικό δημοψήφισμα, αντιδημοκρατική και τελικά αντιευρωπαϊκή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: