9.7.15

New Yorker: Θα σώσει η Άνγκελα Μέρκελ το ευρωπαϊκό ιδεώδες;...


Σε κάθε μεγάλη πολιτική κρίση, έρχεται μια στιγμή που η μεγάλη ηγεσία απαιτείται και οφείλει να αλλάξει. Να γίνει το...
είδος της ηγεσίας που δίνει προτεραιότητα στο γενικό καλό πάνω από συντεχνιακά συμφέροντα, που διαμορφώνει τα γεγονότα αντί να αντιδρά σε αυτά. Του Τζον Κάσιντι

 
Μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα, η ευρωπαϊκή κρίση, η οποία είναι εν τέλει μια πολιτική κρίση, έχει φτάσει σε μια χρονικά και ιστορικά κορυφαία στιγμή. Λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο η Άνγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος της Γερμανίας, είναι σε θέση να διατηρήσει όχι μόνο την Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ, αλλά και το μεγαλύτερο όραμα μιας ανοικτής, δημοκρατικής και αδελφικής Ευρώπης που έχει κυριαρχήσει στην ιστορία της ηπείρου τα τελευταία εβδομήντα χρόνια.

Με πολλούς από τους συναδέλφους και ψηφοφόρους της καγκελαρίας να την παροτρύνουν να κρατήσει σταθερή την στάση της, παρά το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, η Μέρκελ θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να παίξει με ασφάλεια, επιτρέποντας την επιχειρηματολογία των υπουργών οικονομικών της ηπείρου, των κεντρικών τραπεζιτών, και των ταμπλόιντ να επικρατήσουν. 

Είναι πιθανό (αν και καθόλου βέβαιο) ότι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ, να έχει δίκιο όταν υποστηρίζει ότι μια ελληνική έξοδος από τη ζώνη του ευρώ, ακόμη και μια άτακτη, δεν θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη. Γιατί να αναλάβει την ευθύνη για αυτό το πράγμα;

Η απάντηση, όπως και η ίδια η Μέρκελ έχει αναγνωρίσει το παρελθόν,  είναι ότι μια αποτυχία επίλυσης της κρίσης μέσω μιας αμοιβαίας συμφωνίας δεν θα ήταν απλώς μια επίπληξη στους Έλληνες αλλά μια αποτυχία της ζώνης του ευρώ: θα παραβίαζε το ήθος της ισότητας και της αλληλεγγύης πάνω στο οποίο χτίστηκε η ΕΕ. Για οποιονδήποτε Ευρωπαίο της γενιάς της Μέρκελ, θα ήταν μια μνημειώδης αποτυχία.

Σε στιγμές σαν αυτές, είναι εύκολο να ξεχάσουμε τις πολλές επιτυχίες της ΕΕ. Στις δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), όπως ονομαζόταν τότε, βοήθησε να ενωθούν οι χώρες του πυρήνα της Ευρώπης, κυρίως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, με έναν τρόπο που τελικά θάφτηκαν οι παλιές έχθρες.

Κατά το τελευταίο τέταρτο του εικοστού αιώνα, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα -  η ονομασία «Ευρωπαϊκές Κοινότητες» χρονολογείται από το 1967 - άνοιξε το δρόμο προς τον οικονομικό εκσυγχρονισμό και την πολιτική σταθερότητα σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, τρία έθνη που προηγουμένως ήταν κάτω από στρατιωτικές δικτατορίες. Φυσικά, η οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την ήπειρο παραμένει άνιση. Αλλά για να μετρήσουμε τα επιτεύγματα της ΕΕ το μόνο που πρέπει να κοιτάξουμε σε μια χώρα όπως η Ιρλανδία ή η Ισπανία, είναι να θυμηθούμε το πως ήταν πριν από σαράντα χρόνια.

Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έγινε γνωστή το 1993, έγινε το σπίτι για πολλά πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει είκοσι οκτώ κράτη μέλη, δεκαεννέα από τα οποία είναι επίσης μέλη της ζώνης του ευρώ. Από την εποχή της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έχει να δει η Ευρώπη μια τέτοια πολυεθνική συνάθροιση. Και αυτό είναι μια συλλογή δημοκρατιών.

Στο μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, δυστυχώς, οι θρίαμβοι της ΕΕ έχουν επισκιαστεί από τα δεινά της ευρωζώνης που υποτίθεται ότι είναι ένα όργανο περαιτέρω σύγκλισης και ενότητας, αλλά για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχει μετατραπεί σε έναν ασφυκτικό ζουρλομανδύα.

Και τώρα είναι η ώρα για τη Μέρκελ, ως της de facto ηγέτιδας της Ευρώπης, να αναγνωρίσει ότι η νομισματική ενοποίηση παρήγαγε αυτές τις ακούσιες συνέπειες και ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα για να σταθεί στα πόδια της, είναι μέρος του τιμήματος που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πληρώσει ώστε να προχωρήσουμε πέρα από αυτό το θλιβερό επεισόδιο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα ήταν άμεμπτη, ή ότι η Μέρκελ θα πρέπει να προσποιηθεί ότι ήταν. Για χρόνια, οι κυβερνήσεις στην Αθήνα παραποιούσαν τα δημόσια οικονομικά. Αλλά, όταν ήρθε η αναγνώριση, οι πολιτικές λιτότητας που η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέβαλαν έκαναν τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Αυτό είναι μια τραγωδία, μια τραγωδία που η Μέρκελ και οι συνεργάτες της πρέπει στα σοβαρά να αντιμετωπίσουν με ευελιξία και τη φαντασία. Εάν η ΕΕ θεωρείται τιμωρός, που δεν μπορεί να προσαρμόσει την λειτουργία της για μια χώρα μέλος όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της είναι εκτός εργασίας, οι προοπτικές είναι ζοφερές.

Μέρος της λύσης είναι μια τεχνοκρατική οπτική. Μια νομισματική ζώνη χωρίς μια κοινή κυβέρνηση, εάν θέλει να επιβιώσει, χρειάζεται μια ισχυρή κεντρική τράπεζα για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης που να ενεργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης. Χρειάζεται επίσης μια τραπεζική ένωση και τουλάχιστον κάποια μορφή επιμερισμού του κινδύνου. Από το 2009, η ΕΕ έχει κάνει κάποια πρόοδο σε αυτά, αν και όχι αρκετή. 

Την Τετάρτη, όταν η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάσει στους πιστωτές της ένα νέο σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει σίγουρα μια έκκληση για την ελάφρυνση του χρέους, η Μέρκελ και οι συνεργάτες της έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν μια νέα πορεία.

Σε αυτό το σημείο, όμως, το σημαντικότερο πράγμα είναι να παραχωρήσει την ελάφρυνση του χρέους, τη διασφάλιση της ροής των πιστώσεων προς τις ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αποκατάσταση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. 

Αν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει ένα σκληρό μέλλον, στο οποίο θα πρέπει να συνεχίσει την μεταρρύθμιση της οικονομία της. Ακόμη και αν πάρει ένα άλλο σχέδιο διάσωσης, σχεδόν όλα τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να πληρώσει τους πιστωτές της. Τουλάχιστον, όμως, κάποια ελπίδα θα υπάρχει, και η ΕΕ θα είναι σε θέση να προχωρήσει προς τα εμπρός, με τη σιγουριά ότι η αλληλεγγύη της μεταφράζεται σε κάτι περισσότερο από λόγια.

Ο λόγος σε εσάς, κυρία καγκελάριε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: