23.7.15

Τα «Nαι» και τα «Oχι» υπέρ της παραμονής Μεϊμαράκη ...

Στις 30 Αυγούστου νέος αρχηγός της ΝΔ, αν δεν... «μονιμοποιηθεί» ο Μεϊμαράκης
Κερδίζει έδαφος η ιδέα της «μονιμοποίησης» του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας και απομακρύνεται η προοπτική να στηθούν άρον άρον - άρον κάλπες για να αναδειχθεί ο διάδοχός του εν μέσω θερινής ραστώνης.

Το πρώτο τεστ που έγινε με την...
πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών υπογραφών από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκρίθη επιτυχές, καθώς σχεδόν 60 από τα 76 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνυπέγραψαν, ενόψει της προγραμματισμένης για την Παρασκευή συνεδρίασης της «γαλάζιας» Πολιτικής Επιτροπής, κείμενο με το οποίο ζητείται να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου εντός της θερινής περιόδου.

Η συλλογή των υπογραφών ξεκίνησε ως αντίδραση στις πληροφορίες που διακινήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο και ήθελαν τον κ. Μεϊμαράκη να δρομολογεί διαδικασίες για την εκλογή του επόμενου αρχηγού του κόμματος για τις 30 Αυγούστου. Αν και από ορισμένες πλευρές η αναγγελία του νυν προέδρου χαρακτηριζόταν ως «μπλόφα», ο ίδιος εμφανίζεται να θέλει να «απαλλαγεί» από τα καθήκοντα που ανέλαβε επειδή αισθάνεται ότι υπάρχουν αμφισβητήσεις.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, συνεργάτες του διευκρίνιζαν ότι εφόσον μια ισχυρή πλειοψηφία μελών του ανώτερου κομματικού οργάνου της γαλάζιας παράταξης, αλλά και παράγοντες με ειδικό βάρος, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ταχθούν υπέρ της παράτασης της θητείας του, ο κ. Μεϊμαράκης θα παραμείνει στο κομματικό τιμόνι.

Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας οδηγήθηκε στην πρόθεση να ορίσει την 30ή Αυγούστου ως ημερομηνία εκλογής του επόμενου «γαλάζιου» αρχηγού έπειτα από σχετικό αίτημα που, όπως έλεγαν από το περιβάλλον του, του υπεβλήθη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και ανάλογη δημόσια τοποθέτηση του επίδοξου διαδόχου Μάκη Βορίδη, ο οποίος συγκεντρώνει την υποστήριξη της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος.

Στον αντίποδα, άλλα στελέχη που είχαν εκδηλώσει διάθεση να διεκδικήσουν την αρχηγία, όπως οι Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης οι οποίοι συμφωνούν με την άποψη του νυν προέδρου για «στροφή προς τον μεσαίο χώρο», υποστηρίζουν ότι πρέπει να μετατεθεί ο χρόνος εκλογής νέου προέδρου.

Στάση αναμονής τηρεί η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ την παράταση προκρίνουν τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς, παρότι το τελευταίο 48ωρο στελέχη που πρόσκεινται στον δεύτερο εμφανίζονταν δυσαρεστημένα για τις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη περί αλλαγής της διαδικασίας εκλογής ώστε να συμμετέχουν σε αυτή μόνον εγγεγραμμένα κομματικά μέλη και όχι ο «κάθε περαστικός που δίνει δύο ευρώ για να ψηφίσει».

Στο κείμενο που διακινήθηκε μεταξύ των βουλευτών επισημαινόταν μεταξύ άλλων η ανάγκη για εκκαθάριση του μητρώου των μελών του κόμματος, προτού να στηθούν κάλπες για την εκλογή αρχηγού, είτε με τη μια είτε με την άλλη διαδικασία. Κι αυτό καθώς, όπως μεταξύ αστείου και σοβαρού σχολίαζαν ορισμένοι βουλευτές: «Δεν αποκλείεται να είναι ακόμη μέλη της Νέας Δημοκρατίας ο Καμμένος με τον Ρωμανιά και να έρθουν να ψηφίσουν και αυτοί για τον αρχηγό μας».

Πέρα από τα τυπικά, πάντως, η πρωτοβουλία υπέρ της παραμονής του κ. Μεϊμαράκη εδράζεται στην ισχυρή βούληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο και να αρθούν οι επιφυλάξεις που εκφράζονται από το γεγονός ότι ο ίδιος θεωρείται «μεταβατικός», καθώς ορίστηκε από τον προκάτοχό του Αντώνη Σαμαρά.

Πραγματικός στόχος του κ. Μεϊμαράκη είναι να «νομιμοποιηθεί» η προεδρία του από την Πολιτική Επιτροπή με μια απόφαση που να «κλείνει» το θέμα της ηγεσίας μέχρι τη σύγκληση του επόμενου τακτικού Συνεδρίου του κόμματος που πρόκειται να συγκληθεί προς το τέλος της άνοιξης του 2016.

Ποιοι υπέγραψαν
Το κείμενο διακίνησαν οι Απόστολος Βεσυρόπουλος και Μάνος Κόνσολας, ενώ στη διαμόρφωση του, σε δεύτερο χρόνο, συμμετείχε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Το συνυπέγραψαν, μεταξύ άλλων, οι Κώστας Αχ. Καραμανλής, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νίκος Δένδιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαρία Αντωνίου, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Τραγάκης, Θανάσης Μπούρας, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Τσιάρας, Θεόδωρος Καράογλου, Λευτέρης Αυγενάκης, Νότης Μηταράκης, Άννα Καραμανλή, Κώστας Γκιουλέκας, Στέφανος Γκίκας, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Βαγιωνάς, Αλέξανδρος Κοντός, Ευάγγελος Μπασιάκος, Κώστας Κουκοδήμος, Σίμος Κεδίκογλου, Γιώργος Κασαπίδης, Στέργιος Γιαννάκης, Κώστας Σκρέκας, Κώστας Κατσαφάδος, Τιμολέων Κοψαχείλης, Γιώργος Γεωργαντάς, Θανάσης Δαβάκης, Βασίλης Γιόγιακας, Σάββας Αναστασιάδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Τάσος Δημοσχάκης, Γιώργος Καρασμάνης, Χρήστος Κέλλας, Κώστας Τασούλας, Μάξιμος Χαρακοπουλος, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θεόδωρος Φορτσάκης, Κώστας Βλάσσης, Νίκη Κεραμέως, Γιάννης Ανδριανός, Χρήστος Σταϊκούρας, κ.ά.

Ποιοι αρνήθηκαν
Δεν υπέγραψαν, για διάφορους λόγους, οι Χρίστος Δήμας, Δημήτρης Κυριαζίδης και Ιωάννης Αντωνιάδης, που θεώρησαν άσκοπη μια τέτοια πρωτοβουλία, όπως και ο Ανδρέας Κατσανιώτης. Επίσης δεν υπεγράφη το κείμενο από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και τον τέως υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, οι ποίοι δήλωσαν ότι συμφωνούν και θα εκφράσουν την άποψή τους στην Πολιτική Επιτροπή.

«Ανευ σημασίας», χαρακτήρισε εξάλλου την πρωτοβουλία και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έλεγε ότι δεν διαφωνεί με τη χρονική μετάθεση της εκλογικής διαδικασίας. Δεν συνυπέγραψαν ακόμη οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: