27.7.15

H λιτότητα παραβιάζει τις αρχές της Ε.Ε...

Τα μέτρα παρατεταμένης λιτότητας παραβιάζουν ευθέως τις ίδιες τις καταστατικές αρχές της Ε.Ε., επισημαίνει για άλλη μια φορά η...
Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και απευθύνει έκκληση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και το ελληνικό κράτος να διαμορφώσουν μόνιμο μηχανισμό αξιολόγησης των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας ως προς την πρόσβαση στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των προσώπων που ζουν στην επικράτεια της Ε.Ε. όπως και να συστρατευτούν για τη διάσωση των ευρωπαϊκών αξιών.

Η ανεξάρτητη συμβουλευτική αρχή του ελληνικού κράτους υπογραμμίζει ότι «οι όροι χρηματοδότησης των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν μπορούν να παρακάμπτουν την υποχρέωση σεβασμού των κανόνων του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου δικαιωμάτων του ανθρώπου». Και υπενθυμίζει ότι τα μέτρα λιτότητας παραβιάζουν θεμελιώδεις συνταγματικές επιταγές (την αρχή της ισότητας και ειδικότερα τη συνεισφορά των πολιτών στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους, την ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία, στην ιδιοκτησία, στην υγεία, το δικαίωμα στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, τη συνδικαλιστική ελευθερία, την αρχή της αναλογικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, την πρωταρχική υποχρέωση της προστασίας της αξίας του ανθρώπου, την ανάπτυξη της προσωπικότητας όλων, το κοινωνικό κράτος δικαίου και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας), όπως και ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζει επίσης την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε., η οποία παραπέμπει στο Προοίμιο της Συνθήκης της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε. «δεν περιορίζεται σε μια οικονομική ένωση, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλίζει, με κοινή δράση, την κοινωνική πρόοδο και να επιδιώκει τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των ευρωπαϊκών λαών».  
Διαβάστε τη δήλωση ΕΕΔΑ για την επίδραση των συνεχιζόμενων μέτρων λιτότητας στα δικαιώματα του ανθρώπου εδώ...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: