3.7.15

Ευρωζώνη και αντικατάσταση της κυβέρνησης προβλέπει η "Goldman Sachs"...

Ακόμα και με «Oχι», η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη εκτιμά η Goldman Sachs, η οποία -μετά από διάφορους Ευρωπαίους πολιτικούς παράγοντες - «προβλέπει» την ανατροπή της παρούσας εκλεγμένης κυβέρνησης και την συγκρότηση μιας πιο…  φιλο-ευρωπαϊκής.

 
Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν συνεπάγεται την αυτόματη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ωστόσο σύμφωνα με την Goldman Sachs το «όχι» θα έχει αρνητικές συνέπειες. Όπως εξηγεί, «εάν επικρατήσει το όχι οι ευρωπαϊκές αρχές ούτε θα επεκτείνουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά ούτε και θα προχωρήσουν σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, προσφέροντας ευνοϊκότερους όρους στην ελληνική κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές και η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, όπου θα προκληθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην αλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης και στη συγκρότηση μίας νέας, φιλο-ευρωπαϊκής».

Όμως, συνεχίζει, το βασικό σενάριο της Goldman Sachs προβλέπει την ενεργοποίηση πολιτικών αλλαγών, προς την κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου και της συγκρότησης μίας περισσότερο φιλο-ευρωπαϊκής κυβέρνησης. Στην περίπτωση όπου στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «ναι», εκτιμά η επενδυτική τράπεζα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης θα παραιτηθούν, γεγονός που εκτιμά ότι θα έχει θετική αντανάκλαση στις αγορές.

Το τρίτο σενάριο που εξετάζει η Goldman Sachs, προβλέπει παραμονή της τρέχουσας κυβέρνησης, ακόμη και στο ενδεχόμενο του «ναι». Ένα τέτοιο σενάριο θα συνεπάγεται υψηλή αβεβαιότητα για την Ελλάδα, καθώς οι δανειστές θα αρνηθούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεδομένης της διάρρηξης των δεσμών εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. «Και πάλι όμως, η οικονομική κατάρρευση και οι «κλειστές» τράπεζες θα εγείρουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε ένα πιο φιλο-ευρωπαϊκό κυβερνητικό σχέδιο», προβλέπει η τράπεζα πίσω από την αμερικανική κρίση.

Καταλήγοντας, η Goldman Sachs διευκρινίζει ότι στο τρίτο σενάριο ο κίνδυνος του Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: