23.7.15

Οι FT προειδοποιούν τον Τσίπρα...

Από διπλωματικής απόψεως μία φίλορωσική Ελλάδα είναι πιο χρήσιμη για την Ρωσία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει...
σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι πιο χρήσιμη για την Ρωσία εντός Ευρώπης παρά εκτός.

«Η Μόσχα ουδέποτε θέλησε πραγματικά μία Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης» τονίζουν οι Financial Times. «Εντός της Ευρώπης, μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα ρωσικά συμφέροντα από ό,τι θα το έκανε, εάν βρισκόταν εκτός» αναφέρει το δημοσίευμα χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτει ότι αυτό άλλωστε εξηγεί και την απουσία έμπρακτης βοήθειας εκ μέρους της Ρωσίας προς την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του διαπραγματευτικού θρίλερ των τελευταίων μηνών.

Ωστόσο, μεταξύ άλλων το δημοσίευμα αναφέρεται στον Έλληνα πρωθυπουργό και στο πως όλα τα παραπάνω δεν εμπόδισαν τον Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιήσει τη Ρωσία ως διαπραγματευτικό όπλο.

«Ο Τσίπρας δεν ζήτησε ποτέ χρήματα από την Ρωσία, αντίθετα θέλησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τη Δύση για χάρη της Ρωσίας» γράφουν οι Financial Times.

Στόχος αυτής της διπλωματικής κίνησης, συμπληρώνει το δημοσίευμα, αποτελούσε η κινητοποίηση του αμερικανικού παράγοντα. Και πράγματι, οι ΗΠΑ εξέφρασαν πολλάκις την έντονη ανησυχία τους για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις ενός Grexit.

Το δημοσίευμα καταλήγει, δίνοντας εύσημα στον Έλληνα πρωθυπουργό ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Σε γενικές γραμμές, το παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα απέδωσε καρπούς, όμως όταν κάποιος παίζει με την Ρωσία, το παιχνίδι καταλήγει σε ρωσική ρουλέτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: