10.7.15

Financial Times: Πέτυχε να σπείρει τη διχόνοια στους δανειστές...

Financial Times: Η πρόταση Τσίπρα πέτυχε να σπείρει τη διχόνοια στους δανειστές - Κεντρική Εικόνα...η πρόταση Τσίπρα...
Ο  Αλέξης Τσίπρας έχει πετύχει κάτι που του είχε ξεφύγει τους τελευταίους πέντε μήνες: έχει καταφέρει να διαιρέσει τους πιστωτές, εξηγεί ο Β. Μινχάου στους Financial Times.

Δεν παίρνω αυτή τη συμφωνία ως...
κάτι δεδομένο, εξηγεί. Εάν οι πιστωτές στην Ελλάδα θέλουν να αποτύχει, θα βρουν έναν τρόπο. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα εάν αυτές οι τελευταίες ελληνικές προτάσεις θα είναι αρκετές για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία. Υπάρχουν ακόμα πολύ μεγάλα εμπόδια να ξεπεραστούν.

Αλλά ο  Αλέξης Τσίπρας έχει πετύχει κάτι που τον έχει ξεφύγει από τους τελευταίους πέντε μήνες: έχει καταφέρει να σπείρει τη διχόνοια στους κόλπους των πιστωτών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους. Η Γαλλία βοήθησε τον Έλληνα πρωθυπουργό να συντάξει τη νέα πρόταση και ήταν η πρώτη χώρα την υποστηρίζει ανοιχτά.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει πλαισιώσει τον Α. Τσίπρα. Και αυτό αλλάζει τα στοιχήματα για την Άνγκελα Μέρκελ. Εάν η Γερμανίδα καγκελάριος πει όχι τώρα, κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι αναλαμβάνει απερίσκεπτους κινδύνους με την ευρωζώνη και την γαλλο-γερμανική συμμαχία. Αν πει ναι, το δικό της κόμμα μπορεί να διαιρεθεί με παρόμοιο τρόπο που χωρίστηκε το κόμμα των Συντηρητικών στη Βρετανία στο ζήτημα της Ευρώπης.

Πάντα προέβλεπα ότι η στιγμή της αλήθειας για την ευρωζώνη θα έρθει τελικά. Θα έρθει αυτό το Σαββατοκύριακο.

Μπορώ να δω γιατί μακρινοί παρατηρητές θα μπορούσε να είναι πιο αισιόδοξοι τώρα. Δεν παίρνω αυτή τη συμφωνία ως κάτι δεδομένο, σημειώνει. Εάν οι πιστωτές στην Ελλάδα θέλουν να αποτύχει, θα βρουν έναν τρόπο.  Κοιτάζοντας από κοντά τις εξελίξεις, προειδοποιεί ο Β. Μινχάου εξακολουθώ να βλέπω πολλές νάρκες και πολλούς ανθρώπους που θα ήθελαν όσο τίποτα άλλο να ακούσουν έναν δυνατό κρότο.


parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: