1.7.15

Στο μικροσκόπιο του Eurogroup...

EUROGROUP
...το αίτημα για νέο δάνειο 29,1 δισ. ευρώ...
Έχοντας πλέον την Ελλάδα εκτός προγράμματος στήριξης, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια και με το ΔΝΤ να έχει κηρύξει τη χώρα...
 ληξιπρόθεσμη για τη μη καταβολή της σωρευτικής δόσης των 1,53 δισ. ευρώ, το Eurogroup συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης για να εξετάσει το νέο αίτημα που υπέβαλε η Αθήνα για νέο δάνειο ύψους 29,1 δισ. ευρώ από τον ESM, με στόχο την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Για την ολοκλήρωση του νέου δανείου μέσω του ESM θα πρέπει να υπογραφεί Μνημόνιο (Memorandum of understanding) το οποίο θα περιέχει προαπαιτούμενα (prior actions).

Βάση συζήτησης με τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών από την πλευρά της Αθήνας τίθεται η βελτιωμένη πρόταση Γιούνκερ με τη διατήρηση του ΕΚΑΣ για ένα ακόμη έτος και το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%

Η ελληνική πρόταση προβλέπει την πλήρη χρηματοδότηση της χώρας μέχρι και το 2016 και την άμεση αποπομπή του ΔΝΤ αντί για το Μάρτιο του 2016 που προβλεπόταν.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών που ολοκληρώθηκε με τηλεδιάσκεψη λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ δεν εξέτασε το ελληνικό αίτημα για δάνειο από τον ESM, παρά μόνο το αίτημα ολιγοήμερης παράτασης, το οποίο απορρίφθηκε με αποτέλεσμα να μην πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ.

Ο… σκληρός, Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάριζε μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup πως «το νέο πρόγραμμα θα είναι με σκληρότερους όρους» και συμπλήρωνε πως «Είναι πολύ αργά για να υπάρξει παράταση του τρέχοντος προγράμματος». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Μάλτας αποκάλυψε μέσω Twitter πως η Αθήνα είναι έτοιμη να  «αναστείλει το δημοψήφισμα, εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν» υπογραμμίζοντας, όμως, πως δεν γνωρίζει εάν πρόκειται για διπλωματικό ελιγμό.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μίλησε στο Reuters, οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα είναι πιο κοντά στα αιτήματα των δανειστών.

Η ίδια πηγή που μίλησε μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup, δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών, ενημερώθηκαν ότι η Ελλάδα προσέφερε ένα νέο «πρόγραμμα μέτρων που είναι πιο κοντά σε αυτά που ζητούν οι θεσμοί».

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, και παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται εκτός προγράμματος η προοπτική μίας συμφωνίας μπορεί να κρατήσει εν ζωή τη ρευστότητα μέσω του ELA...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: