8.7.15

Στο μικροσκόπιο του Eurogroup το ελληνικό αίτημα στον ESM...

ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΣΑΠΕΝ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣΣτο μικροσκόπιο του σημερινού νέου Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη, αναμένεται να μπει το ελληνικό αίτημα για...
βραχυπρόθεσμη βοήθεια από τον ESM με στόχο να αποφευχθεί η χρεοκοπία στις 20 Ιουλίου, ημέρα που ωριμάζει το ομόλογο της ΕΚΤ και η Ελλάδα καλείται να καταβάλει 3,5 δισ. ευρώ.

Η βραχυπρόθεσμη βοήθεια που ζητά η ελληνική κυβέρνηση, εντάσσεται στο πλήρες νέο πρόγραμμα βοήθειας διετίας που ζητά από τον ESM. Το αίτημα μεταφέρθηκε στο χθεσινό Eurogroup από τον νέο υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, προσβλέποντας σε πολιτική βούληση για την επίτευξη συμφωνίας.

Η ενημέρωση του κ. Τσακαλώτου στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συνοδεύθηκε από γραπτές προτάσεις, γεγονός που μέσω διαρροών από μέσα από το Eurogroup μεταφράστηκε αρχικά από μερίδα διεθνών ΜΜΕ ότι η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε στις Βρυξέλλες χωρίς καμία πρόταση.

Ωστόσο, η απάντηση στα δημοσιεύματα του εξωτερικού που έκαναν σύγκριση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το Γιάννη Βαρουφάκη, κατηγορώντας αμφότερους για έλλειψη βούλησης για την επίτευξη συμφωνίας, ήρθε από κυβερνητικές πηγές που σημείωναν ότι «το χθεσινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής. Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους».

Παρά τις προαναφερθείσες διαρροές, η πρώτη επαφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους ευρωπαίους ομολόγους του αποτιμήθηκε θετικά, ενώ οι προφορικές θέσεις που παρουσιάστηκαν δεν απείχαν πολύ από τις απαιτήσεις των πιστωτών. « “Δεν έχουμε προτάσεις”, υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα. Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;» ανέφεραν από το Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πρόταση είναι μία επικαιροποιημένη εκδοχή της πρότασης Γιούνκερ. «Υπήρχε πρόταση και αποτιμήθηκε θετικά από τους Ευρωπαίους» προσέθεταν κύκλοι του Μαξίμου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: