7.7.15

Τι σημαίνει η αύξηση του κουρέματος των ενεχύρων του ELA...


Ξεκίνησε πριν από λίγο η συζήτηση για την πιθανότητα η ΕΚΤ να αποφασίσει αύριο στο προγραμματισμένο Διοικητικό Συμβούλιο αύξηση του κουρέματος στα ελληνικά ομόλογα. Ας δούμε τι σημαίνει αυτό.
Ο...
μηχανισμός ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος (ELA) δανείζει τις συστημικές ελληνικές τράπεζες με ένα ποσοστό  δεχόμενος τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις (ενέχυρα). Αυτά τα ομόλογα δεν είναι διαπραγματεύσιμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και για το λόγο αυτό γίνονται δεκτά με ένα κούρεμα από τον ELA. 

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, αλλά από τις πληροφορίες που υπάρχουν, υπολογίζουμε ότι το ύψος του κουρέματος είναι γύρω στο 40%, δηλαδή για κάθε ομόλογο του ένα δισεκατομμυρίου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παίρνει 600 εκατομμύρια ευρώ. 

Αν αύριο η ΕΚΤ αποφασίσει το μεγαλύτερο κούρεμα στην ονομαστική αξία των ομολόγων κατά 75% (όπως ήδη δημόσια έχουν ζητήσει κεντρικοί τραπεζίτες από όλη την Ευρώπη) θα δημιουργηθεί ασφυκτικό κλίμα στο τραπεζικό σύστημα που πιθανώς να κινδυνέψει ακόμα και με πτώχευση.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: