7.7.15

CNN: Ώρα αποφάσεων για την Ευρώπη...

CNNΗ Ευρώπη έχει ανοιχτά μέτωπα σε κάθε πλευρά της: Μετανάστες συρρέουν από τη βόρειο Αφρική. Η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει εύθραυστη. Και οι πληγές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ακόμα...
επουλώνονται.

Τώρα οι ηγέτες της περιοχής έχουν άλλη μία κρίση να αντιμετωπίσουν κι αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει το μεγαλύτερο πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση εδώ και 60 χρόνια.

Η απόρριψη της πρότασης της Ευρώπης από την πλευρά των Ελλήνων αναμένει απάντηση.

Και μάλιστα άμεση, γράφει το CNN.

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αν δεν πάρει σύντομα λεφτά. Αυτό θα σημάνει σχεδόν σίγουρα πως θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ- τον κεντρικό πυλώνα των προσπαθειών γενεών Ευρωπαίων πολιτικών να ενώσουν μια ήπειρο χωρισμένη από πολέμους δύο φορές τον περασμένο αιώνα.

Με τόσα να διακυβεύονται, γιατί είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία, διερωτάται το αμερικανικό δίκτυο.

«Γιατί δεν διευκολύνει απλά η Ευρώπη- οι ηγέτες της οποία συναντώνται σήμερα εκτάκτως- την Ελλάδα να διαχειριστεί το τεράστιο χρέος της;», συνεχίζει το CNN.

Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα που τραβούν τους Ευρωπαίους ηγέτες και στις δύο κατευθύνσεις.

Το ευρώ εισήχθη τον Ιανουάριο του 1999 και οι «αρχιτέκτονές» του πίστευαν πως θα ενίσχυε την Ευρώπη διευκολύνοντας τις συναλλαγές μεταξύ των κρατών- μελών και βοηθώντας τους καταναλωτές να κάνουν την καλύτερη επιλογή, συγκρίνοντας εύκολα τις τιμές. Το ευρώ έγινε το πιο προφανές σύμβολο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Αντίθετα με άλλες νομισματικές ενώσεις, όπως στις ΗΠΑ, η ευρωζώνη δεν προέκυψε από μια πολιτική δύναμη ή τη δημιουργία ενός μεγάλου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα φτωχότερα μέλη.

Οι ψηφοφόροι, εκτιμά το CNN, δεν ήταν έτοιμοι γι’ αυτό. Οι 11 κυβερνήσεις που λάνσαραν το ευρώ συμφώνησαν σε κανόνες που, μεταξύ άλλων, είχαν στόχο να τους προστατεύσουν από τον υπερβολικό δανεισμό. Ο στόχος ήταν να διασφαλιστεί πως το νόμισμα θα ήταν σταθερό.

Έκτοτε οι κανόνες αυξήθηκαν για να προβλέψουν το πώς οι τράπεζες θα ρυθμίζονται και πώς οι κυβερνήσεις που έχουν οικονομικές δυσκολίες θα διασώζονται. Χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία τήρησαν τους κανόνες αυτούς τον καιρό της κρίσης και είδαν τις οικονομίες τους να περνούν ξανά στην ανάπτυξη ύστερα από επώδυνα προγράμματα διάσωσης.

Η Ελλάδα όχι. «Σύρθηκε» σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και απέτυχε να ολοκληρώσει το δεύτερο από τα δύο τεράστια προγράμματα διάσωσης συνολικά 240 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πολλά από τα χρήματα αυτά δόθηκαν από τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης, που λογοδοτούν στους ψηφοφόρους τους για το πώς ξοδεύτηκαν αυτοί οι πόροι. Δεν καταλαβαίνουν γιατί οι κανόνες θα πρέπει να είναι ευέλικτοι ή και να παραβιάζονται για την Ελλάδα. Ούτε γιατί θα πρέπει να ελαφρύνουν το χρέος της, που σημαίνει πως ένα κράτος χρηματοδοτεί ένα άλλο.

Ο υπουργός οικονομίας της Γερμανίας Γκάμπριελ είπε πως η ειδική αντιμετώπιση της Ελλάδας μπορεί να είναι μοιραία για το νόμισμα. Αν μπορεί η Ελλάδα να πάρει ελάφρυνση χρέους γιατί όχι και άλλοι; «Αυτό θα ήταν το τέλος του ευρώ», είπε χθες.

Ορισμένοι αναλυτές λένε πως αν ξεφορτωθούν την Ελλάδα οι άλλες 18 χώρες μπορεί να έρθουν ακόμα πιο κοντά.

Ωστόσο αν η Ευρώπη διατηρήσει σκληρή στάση σε ό,τι αφορά τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του ευρώ, κινδυνεύει να παρακολουθήσει μια οικονομική καταστροφή να ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα.

Αποκομμένη από κάθε οικονομική βοήθεια η Ελλάδα θα πρέπει να τυπώσει δικό της νόμισμα και ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί, κάνοντας τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη για εκατομμύρια Έλληνες που ήδη υπέφεραν για χρόνια.

Ήδη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν για το πώς θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια αν η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στις εισαγωγές φαρμάκων και άλλων βασικών αγαθών. Χωρίς τη βοήθεια αυτή, κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές μπορεί να κλιμακωθούν.

Η προοπτική χρεοκοπίας μιας χώρας στη νοτιοανατολική Ευρώπη σημαίνει συναγερμό από τις Βρυξέλλες ως την Ουάσιγκτον. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά φλερτάρει και με τη Ρωσία. Και είναι η διέξοδος προς την Ευρώπη για πολλούς μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή φεύγοντας από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Αυτός είναι ακόμα ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η Ευρώπη θα δώσει άλλη μια ευκαιρία στην Ελλάδα.

Ο δρόμος προσχώρησης στην ευρωζώνη υποτίθεται πως ήταν δρόμος μιας κατεύθυνσης. Και πράγματι δεν υπάρχει κανόνας για το πώς ένα κράτος θα αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα.

Η πρόκληση ντόμινο δεν είναι αυτή τη στιγμή πολύ πιθανή. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως κάποια άλλη χώρα θα επιλέξει να ακολουθήσει την Ελλάδα στην οικονομική άβυσσο, αλλά ένα Grexit θα οδηγήσει την ευρωζώνη σε αχαρτογράφητα νερά.

Οπότε την επόμενη φορά που ένα κράτος με μεγάλο χρέος έχει οικονομικές δυσκολίες, μπορεί να τεθεί σε ερώτημα η παραμονή του ως μέλος της νομισματικής ένωσης.

Εν τέλει υπάρχει και η σκληρή αλήθεια των αριθμών. Η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να κοστίσει στους πιστωτές 127 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα περισσότερα να πέσουν στους ώμους της Ευρώπης, σύμφωνα με αναλυτές της RBS. Αν αφήσουν την Ελλάδα να φύγει μπορεί να κοστίσει τουλάχιστον 277 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτιμούν.

«Μια πραγματικά δύσκολη απόφαση», καταλήγει το δημοσίευμα...
newsbeast.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: