21.7.15

Βαρουφάκης στο CNN: Είχαμε plan B...

Menelaos Myrillas / SOOC...και ήταν υπό την εποπτεία Τσίπρα.
Το σχέδιο αυτό δεν ήταν το Grexit...
O πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα έκανε λάθη στις διαπραγματεύσεις, αλλά επέμεινε πως η ευθύνη των δανειστών για τα δεινά της χώρας  είναι πολύ μεγαλύτερη.  
 "Κάναμε λάθη, δεν...
υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό. Και καθιστώ και τον εαυτό μου υπεύθυνο για μερικά από αυτά", είπε στο CNN και την γνωστή δημοσιογράφο Christiane Amanpour. Ωστόσο σημείωσε, πως, η πολύ ισχυρή τρόικα των πιστωτών δεν ενδιαφέρεται για μια λογική, αμοιβαία και επωφελή συμφωνία. "Αυτό που έδειξε να την ενδιαφέρει δεν ήταν το πώς θα πάρει πίσω τα χρήματά της, αλλά το πώς θα ταπεινώσει την κυβέρνηση" εκτιμά. 
  Ο ίδιος φρόντισε στη συνέντευξη να τονίσει ότι "παραιτήθηκε," και δεν "απομακρύνθηκε" από Υπουργός. Παραιτήθηκε, όπως λέει, το βράδυ ενός αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος, στο οποίο η πλειοψηφία των Ελλήνων απέρριψε την σκληρή λιτότητα, την οποία η κυβέρνηση αργότερα δέχτηκε και σημειώνει πως εξακολουθεί να τρέφει συμπάθεια για τον Αλέξη Τσίπρα. 
  Κληθείς να σχολιάσει την απογοήτευση που εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν για το γεγονός πως η κυβέρνηση φάνηκε πως δεν είχε plan B, o κος Βαρουφάκης ανέφερε, "δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε plan Β." 
  Η επεξεργασία του σχεδίου έγινε στο υπουργείο Οικονομικών υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, αναφέρει και συμπληρώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να σχεδιαστεί ακόμη και πριν έρθει ο ίδιος στο υπουργείο Οικονομικών. 
  "Φυσικά αντιλαμβάνεστε πως αυτά τα σχέδια- τα σχέδια Β - είναι πάντα εξ ορισμού αρκετά ατελή αφού πρέπει να παραμένουν γνωστά σε έναν πολύ στενό κύκλο ανθρώπων καθώς μια οποιαδήποτε διαρροή τους αναδύει μια «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», αναφέρει ο κος Βαρουφάκης.
   "Το σχέδιο αυτό δεν ήταν το Grexit, αλλά το να δημιουργήσει η κυβέρνηση ονομαστική ρευστότητα στο πλαίσιο του ευρώ, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και διαπραγματευτική δύναμη. Το πρόβλημα ήταν ότι όταν έκλεισαν τις τράπεζές μας, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: