7.7.15

Channel 4: Γιατί οι αγορές δεν αντιδρούν στο Ελληνικό «Όχι»;...

Channel 4: Γιατί οι αγορές δεν αντιδρούν στο Ελληνικό «Όχι»;"Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι ότι η Ελληνική κρίση δεν είναι τόσο τοξική όσο φαίνεται. 
Η απειλή για την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να είναι...
πολύ μεγαλύτερη απ' ότι είναι μία προβληματική οικονομία στην άκρη της Μεσογείου. Ακόμα και εκεί βρίσκεται το λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού" γράφει στο Channel 4 o οικονομικός αναλυτής Helia Ebrahimi.
Και υποστηρίζει ότι η αδιαφορία των επενδυτών για την Ελληνική κρίση και τις επιπτώσεις της έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει ένας πιο σοβαρός λόγος να ανησυχούν: η κατάσταση της οικονομίας της Κίνας.
Αναλυτικά το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Το ελληνικό "όχι" στο δημοψήφισμα μπορεί να προκάλεσε πολιτικό σοκ στην χώρα, όμως οι αγορές στην Ευρώπη αντέδρασαν με σχετική ηρεμία σήμερα. Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο με όλα όσα συμβαίνουν στην Κίνα.

Η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, βρίσκεται πλέον στην δίνη μιας από τις μεγαλύτερες και πιο απότομες πτώσεις στην ιστορία των χρηματιστηρίων. Με απώλειες που αγγίζουν το 1,5 τρισ. λίρες Αγγλίας (σχεδόν δέκα φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας), το «τρενάκι του τρόμου» της Κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς φαίνεται να εγκυμονεί πολύ πιο εκτεταμένες συνέπειες για την παγκόσμια αγορά.

Ο πολύ γνωστός επενδυτής Bill Gross, έχει προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό ότι η Κίνα είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία. «Η Κίνα είναι ένας γρίφος τυλιγμένος μέσα σε ένα μυστήριο μέσα σε ένα αίνιγμα. Μοιάζει με το «κρέας-μυστήριο» στο σάντουϊτς της παγκόσμιας οικονομίας. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα βρεις μέσα» υποστηρίζει ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή που οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαν το δημοψήφισμα για να εξασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα, στην Κίνα, το παντοδύναμο κομμουνιστικό κόμμα εξασκούσε όλη του την επιρροή για να κρατήσει το κύμα των πωλήσεων στην Σαγκάη, το χρηματιστήριο της οποίας έχασε 30% μέσα σε τρεις εβδομάδες, έχοντας φθάσει το υψηλότερο σημείο της τελευταίας επταετίας μέσα στον Ιούνιο.

Παρά τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης για μεγαλύτερη διαφάνεια και τα μέτρα που προωθεί (την μείωση των επιτοκίων, την κατάργηση των ορίων στον τραπεζικό δανεισμό), σήμερα το αποτέλεσμα στο χρηματιστήριο της Σαγκάης ήταν μάλλον απογοητευτικά. Αν και ξεκίνησε με άνοδο της τάξης του 8%, τελικά έκλεισε με μόλις 2,4% άνοδο. Με λίγα λόγια «πολύ κακό για το τίποτα». Αλλά και στο Χονγκ Κονγκ, το χρηματιστήριο είχε την χειρότερη ημερήσια απώλεια από το 2012.

Συγκρίνοντάς το αυτό με ότι έγινε σήμερα στην Ευρώπη, τα πράγματα δείχνουν μάλλον χαλαρά. Ο DAX στη Γερμανία έπεσε κατά 1,26%, το Παρίσι έκλεισε με απώλειες μόλις 1,45% ενώ στην Αγγλία η εικόνα ήταν σταθερή. Ακόμα και τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων της περιφέρειας (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία) δεν σημείωσαν σημαντικές εξάρσεις προς τα πάνω. Ενώ και το ευρώ, μείωσε στο μισό τις νυχτερινές του απώλειες, μόλις ανακοινώθηκε στην Ελλάδα η αποπομπή του Υπουργού Οικονομικών της Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι επενδυτές είτε είναι αισιόδοξοι ότι η Ελληνική κρίση δεν είναι τόσο τοξική όσο φαίνεται. Είτε ελπίζουν ή είναι σίγουροι ότι η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι είναι ικανοί να απορροφήσουν μια ενδεχόμενη έκρηξη από τις αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Οι αναλυτές των αγορών έλεγαν για μια μια ήρεμη, σχεδόν βαρετή ημέρα σήμερα. Το πρόβλημα ήταν πιο έντονο μια εβδομάδα πριν. Και όχι το αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Όσοι πίστευαν σε μια γενικότερη κατάρρευση ως αποτέλεσμα της πρόσδεσης της Ελλάδας σε ένα μονοπάτι εξόδου, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα συγκεντρώνει αυτή την στιγμή όλο το ενδιαφέρον στον κόσμο. Όμως όπως προειδοποιεί εδώ και καιρό η Τράπεζα της Αγγλία, η αληθινή απειλή για την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ότι είναι μία προβληματική οικονομία στην άκρη της Μεσογείου. Ακόμα και εκεί βρίσκεται το λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού. Η οικονομία της Κίνας, με την εκρηκτική της άνοδο και τις φούσκες των μετοχών αποδεικνύεται δύσκολο στο να ελεγχθεί.Και αναγκάζει την κυβέρνηση να παρέμβει με δραστικές επεμβάσεις και ανεπιθύμητες στροφές 180 μοιρών. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλές ενδείξεις για την οικονομία της Κίνας και το μέλλον της.»...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: