2.7.15

Νέες οδηγίες για τις τράπεζες και τα capital controls...

ΑΤΜΚαταθέσεις από ιδιώτες και επιχειρήσεις κατά το διάστημα της Τραπεζικής Αργίας έως και 6 Ιουλίου 2015, ανακοίνωσαν η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Ειδικότερα..
για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων, από την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015, η Εθνική Τράπεζα:

- Από το δίκτυο των 289 καταστημάτων της που λειτουργούν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, και ορίστηκαν από την Διοίκηση της Τράπεζας ως αρμόδιες προς τούτο υπηρεσίες, θα κάνει, πέραν της καταβολής των συντάξεων, αποδεκτές καταθέσεις πελατών καθώς και αιτήσεις έκδοσης νέων χρεωστικών καρτών για όλους τους ιδιώτες.

- Επίσης κατόπιν ειδικής εντολής των πελατών θα εκτελούνται πληρωμές σε λογαριασμούς καταθέσεων στο εσωτερικό της χώρας.

- Θα δέχεται καταθέσεις μέσω ΑΤΜ. Τονίζεται ότι η Εθνική διαθέτει σε όλη την Ελλάδα περισσότερα από 677 ΑΤΜ (αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές) με δυνατότητα απευθείας κατάθεσης μετρητών (χωρίς φάκελο). Μέσω των ATM αυτών, τα οποία δέχονται απευθείας κατάθεση μετρητών (χωρίς φάκελο), η πίστωση του λογαριασμού είναι άμεση και το ποσό είναι διαθέσιμο από την επόμενη στιγμή. Η δυνατότητα κατάθεσης μετρητών με φάκελο εξυπηρετείται σε επιπλέον 130 ΑΤΜ καταστημάτων με πίστωση λογαριασμού την επόμενη εργάσιμη.

H Τράπεζα Eurobank ανακοίνωσε επίσης ότι από Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015 και από το δίκτυο των 174 καταστημάτων της που λειτουργούν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, πέραν της καταβολής συντάξεων, θα γίνονται αποδεκτές και καταθέσεις πελατών.

Επίσης θα εκτελούνται πληρωμές σε λογαριασμούς καταθέσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Οι παραπάνω πράξεις διενεργούνται σε εφαρμογή της από 30 Ιουνίου 2015 Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄ 1302/30.06.2015) η οποία ρυθμίζει θέματα σχετικά με την καταβολή συντάξεων κατά την διάρκεια της τραπεζικής αργίας βραχείας διαρκείας που θεσπίστηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 28.06.2015, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (ΦΕΚ Α΄ 65/28.06.2015 & 66/30.06.2015),.

Η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να διευκολύνει τους πελάτες της, ανακοινώνει την δημιουργία 112 Κέντρων Ειδικών Συναλλαγών σε όλη την Ελλάδα, τα οποία προστίθενται στα 290 καταστήματα που είναι ήδη ανοιχτά για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα, μέσω των 112 Κέντρων Ειδικών Συναλλαγών θα διενεργούνται οι ακόλουθες εργασίες:

- Καταθέσεις από εταιρικούς πελάτες και ιδιώτες

- Πληρωμές σε λογαριασμούς καταθέσεων όπως μισθοδοσία προσωπικού και πληρωμές προμηθευτών

- Έκδοση Winbank (web banking)

- Έκδοση και επανέκδοση χρεωστικών καρτών με δυνατότητα έκδοσης μιας κάρτας ανά δικαιούχο.

Επίσης, όλοι οι πελάτες της Τράπεζας έχουν δυνατότητα on line καταθέσεων σε 207 επιλεγμένα ΑΤΜ του δικτύου της.

Για όλα τα σημεία εξυπηρέτησης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και την τοποθεσία των 207 ΑΤΜ, πληροφορίες παρέχονται στο www.piraeusbank.gr ή τηλεφωνικά στο 18 28 38.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις

Η τραπεζική αργία και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων πλήττουν και τις επιχειρήσεις – ιδιαίτερα αυτές που συναλλάσονται με το εξωτερικό.

Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών δίνει τις εξής απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:

Γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό;

– ΝΑΙ. Η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα γίνονται κανονικά.

Η μισθοδοσία καταβάλλεται;

– ΝΑΙ, εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει τη μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο ή με κεντρική εντολή (μη ηλεκτρονική) σε αρμόδια υπηρεσία της τράπεζας συνεργασίας του. Ο λογαριασμός μισθοδοσίας του προσωπικού πρέπει να τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Μπορώ να μετατρέψω τα ευρώ μου σε συνάλλαγμα για ταξίδι στο εξωτερικό;

– ΝΑΙ, αλλά μόνο στις αδειοδοτημένες από την ΤτΕ Εταιρείες Ανταλλακτηρίων Συναλλάγματος, διότι τα καταστήματα των τραπεζών θα παραμείνουν κλειστά κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας και δεν θα είναι δυνατή η μετατροπή των ευρώ σε συνάλλαγμα.

Είμαι επιχείρηση που δέχεται μετρητά. Μπορώ να τα καταθέτω στην τράπεζά μου;

– ΝΑΙ, η αποδοχή καταθέσεων είναι μια από τις τραπεζικές εργασίες που επιτρέπονται, αλλά θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τη διεύθυνση χρηματικού της τράπεζας συνεργασίας σας.

Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Πότε θα πιστώνεται ο τραπεζικός μου λογαριασμός;

– Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, θα γίνεται σε ημερήσια βάση και η πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης δεν θα αλλάξει σε σχέση με τα ισχύοντα έως την 26η Ιουνίου 2015.

Μπορώ να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες;

–Στην ΠΝΠ προβλέπεται ότι όποιος, κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας, αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, κατά τις διατάξεις των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα, και των διατάξεων του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191), του άρθρου 18α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.

Οι επιχειρήσεις πώς θα πληρώνουν προμηθευτές, εισφορές και άλλες υποχρεώσεις;

– Οι συναλλαγές μπορούν να γίνονται μέσω internet, mobile και phone banking. Οι συναλλαγές αυτές πρέπει να αφορούν πληρωμές εντός Ελλάδος.

Τι γίνεται με τις συναλλαγές πληρωμών για εμπορικούς σκοπούς στο εξωτερικό;

–Για τις περιπτώσεις στις οποίες ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπεται, αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τα αιτήματα που αφορούν τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στα κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης των τραπεζών, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα τους παρέχονται. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία και θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του ποσού των εν λόγω συναλλαγών, εφόσον αυτές κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος.

Τι ισχύει με τις επιταγές;

–Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής και αναστέλλονται οι δικαστικές προθεσμίες, συνεπώς οι κομιστές δεν θα απολέσουν τα δικαιώματά τους.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: