29.7.15

Για ενδεχόμενο Brexit προετοιμάζεται η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας...

Για ενδεχόμενο Brexit προετοιμάζεται η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας - MediaΗ κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας προετοιμάζει σχέδια για την περίπτωση που η Βρετανία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Γκάμπριελ Φέιγκαν δήλωσε σήμερα ότι...
η αβεβαιότητα αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός Brexit είναι αρκετή για να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιρλανδίας, με 10% των Ιρλανδών εργαζομένων να εξαρτώνται από αυτούς τους στενούς οικονομικούς δεσμούς, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

«Εμείς στην κεντρική τράπεζα και μια σειρά άλλων φορέων στην Ιρλανδία, αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε ενεργά πάνω στο θέμα και τις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Brexit στην ιρλανδική οικονομία», δήλωσε ο Φέιγκαν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος δεν κατονόμασε τους άλλους φορείς, αλλά ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους της Ιρλανδίας πρόσφατα δημοσιοποίησε έκθεση για τον πιθανό αντίκτυπο, επισημαίνοντας ότι το ιρλανδικό εμπόριο, ιδιαίτερα των αγροτικών προϊόντων, θα υποστεί πλήγμα.

«Το ίδιο το ρίσκο ενός Brexit δημιουργεί αβεβαιότητα, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους επενδυτές και τις εταιρείες. Η ίδια η αβεβαιότητα τείνει να συμπιέσει την ανάπτυξη, άρα ο κόσμος θα αναβάλει τις επενδύσεις ή τις αποφάσεις για ξένες άμεσες επενδύσεις», δήλωσε ο Φέιγκαν.

Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την οικονομία, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά περισσότερο από 4% για το 2015 και το 2016 μετά τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που επιτεύχθηκαν πέρυσι...
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: