8.7.15

"Bloomberg": Το πάρτυ τελείωσε...

 Bloomberg: Το πάρτυ τελείωσε - Η ΕΕ δείχνει την έξοδο στον Τσίπρα - MediaΗ ΕΕ δείχνει την έξοδο στον Τσίπρα...
Το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που αντιμετώπισε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup παρουσιάζει το  αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Oπως... γράφει:

Μετά από πέντε μήνες δράματος, γεμάτους δυσάρεστες εκπλήξεις, που πολλές φορές φάνηκε φως στην άκρη του τούνελ, όμως γρήγορα αποδείχτηκε απάτη, οι ηγέτες της Ευρώπης δείχνουν πλέον την έξοδο στον Αλέξη Τσίπρα.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Justus Lipsius, στην καρδιά του πολιτικού κέντρου των Βρυξελλών, οι ηγέτες της Ευρωζώνης κατηγόρησαν τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι αποσταθεροποιεί την νομισματική ένωση, πριν ακόμα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ του παραδώσει το επίσημο τελεσίγραφο.

Σε μια σύσκεψη που διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, οι Ευρωπαίοι εταίροι του Τσίπρα του είπαν ότι δεν εκτίμησε τις προσπάθειες των φορολογούμενων και ψηφοφόρων της Ευρώπης να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό και τον κατηγόρησαν ότι κλιμακώνει τις εντάσεις στην περιοχή. Έξι αξιωματούχοι δέχτηκαν να μεταφέρουν την εικόνα της σύσκεψης στο Bloomberg, υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ιστορικής σημασίας των ημερών.  

«Το πάρτυ της Ελλάδας σε βάρος άλλων τελείωσε», είπε η Λιθουανή Πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. «Η Ευρώπη και η Ευρωζώνη σίγουρα δεν είναι έτοιμοι να πληρώσουν για την ανεύθυνη συμπεριφορά της νέας ελληνικής κυβέρνησης».

Στη συνέχεια, μιλώντας σε δημοσιογράφους, οι ηγέτες διαγωνίστηκαν μεταξύ τους να βρουν την πιο σκληρή γλώσσα για να περιγράψουν την προσέγγιση του Τσίπρα και τις πιθανές της επιπτώσεις. Ο πρωθυπουργός της Δανίας, Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι θα χρειαζόταν ένα «θαύμα» για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ είπε ότι ο 40 ετών Έλληνας πολιτικός έχει δημιουργήσει «χάσμα εμπιστοσύνης» με τους Ευρωπαίους εταίρους του.

«Έχουμε έτοιμο με κάθε λεπτομέρεια ένα σενάριο Grexit», ανέφερε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αρνητικό κλίμα

Αυτές οι δηλώσεις έκλεισαν μια μέρα που ξεκίνησε με τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που καλωσόρισε τον νέο ισχυρό άντρα της Ελλάδας στο συγκεκριμένο πόστο, τον 55χρονο οικονομολόγο Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αρχικά ο Τσακαλώτος κέρδισε την αποδοχή των εταίρων του, που είχαν εξοργιστεί από ΄το στυλ του προκατόχου του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Όμως σύντομα το κλίμα άλλαξε προς το χειρότερο.

Πολλοί από τους εταίρους του ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι ο Τσακαλώτος απέτυχε να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για τη γεφύρωση του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, ωθώντας κάποιους να αναρωτηθούν για το λόγο που αναγκάστηκαν να διακόψουν τις διακοπές τους για να παρουσιαστούν στη σύνοδο.

«Περίμενα περισσότερα από τον νέο υπουργό που, ναι, προχώρησε σε μια καλή παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, αλλά χωρίς να προχωρήσει σε προτάσεις», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών. «Ελπίζω μόνο οι Έλληνες να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης, όπως το υπόλοιπο Eurogroup», πρόσθεσε.

Σχέδιο Β

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαίτησε από αξιωματούχους της ΕΚΤ και της Κομισιόν να παρουσιάσουν εμπεριστατωμένα σχέδια για τη διάσωση του υπόλοιπου μπλοκ από ενδεχόμενο grexit. Ένα ταμπού μηνών, που απέτρεπε τη συζήτηση τέτοιων σχεδίων, αποτελούσε πια παρελθόν.

Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν για να συναντήσουν τον Τσίπρα, το κλίμα που επικρατούσε ήταν ότι θα επρόκειτο για μια ακόμα άσκοπη συνάντηση, καθώς ο Τσίπρας έφτασε «με άδεια χέρια».

«Δεν μπορείς να έχει μια χώρα που απολαμβάνει μια γιορτή, προχωρά σε απίστευτες σπατάλες και αφήνει τους άλλους να πληρώσουν για αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών μας που έχουν πολύ χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις», είπε η Λιθουανέζα Γκριμπαουσκάιτε.

Στην συνεδρίαση που ακολούθησε οι πρωθυπουργοί της Μάλτας και της Λιθουανίας ηγήθηκαν των επιθέσεων εναντίον του Τσίπρα.

Σύμβουλος της Γκριμπαουσκάιτε αρνήθηκε να σχολιάσει τις σχετικές αναφορές. Ο Μαλτέζος Μούσκατ πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι οι ηγέτες είχαν εξαγριωθεί με την απόφαση του Τσίπρα να προσφύγει σε δημοψήφισμα ενώ η συμφωνία φαινόταν να βρίσκεται πολύ κοντά.

«Το δημοψήφισμα στην πραγματικότητα στρεφόταν ενάντια στην κοινή γνώμη της ΕΕ», δήλωσε ο Μούσκατ. «Οπότε ήμασταν πιο σκληροί με τις προτάσεις του».

Στάση που φάνηκε καθαρά καθώς οι ηγέτες έβγαιναν από την αίθουσα της σύσκεψης και ξεκίνησαν τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Μετά από μια ενημέρωση από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, οι ηγέτες έδωσαν στον Τσίπρα διορία πέντε ημερών να δεχθεί τους όρους της οικονομικής στήριξης, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει έξοδο από την Ευρωζώνη.

«Η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει με ταχύτητα για τον Τσίπρα/», σχολίασε ο Βολφάνγκο Πικόλι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Teneo Intelligence.

Δεν υπάρχουν σχόλια: