26.7.15

Αυτοί δεν μας θέλουν στο Μουντιάλ της Ρωσίας...

Οι φιλόδοξοι Εσθονοί, οι δυνατοί Βέλγοι του Αζάρ, οι Βόσνιοι του Τζέκο και οι... δικοί μας Κύπριοι. Μάθετε τα πάντα για τους αντιπάλους της Εθνικής ομάδας.
Οι ...

φιλόδοξοι Εσθονοί

Η Εσθονία προϋπήρξε από το 1918 ως εθνική ομάδα, πριν την ένωσή της με την Σοβιετική Ένωση το 1940. Έως τότε δεν κατάφερε να προκριθεί σε τελικές φάσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο ή για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, κάτι που δεν έχει καταφέρει και μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1992, που επέστρεψε ως ανεξάρτητη χώρα και σε επίπεδο εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου.

Πήρε μέρος για πρώτη φορά στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 1994. Από το 1996 μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας οι προπονητές δεν είναι Εσθονοί. 

Στα προκριματικά για το Euro του 2016 μετέχει στον 5ο όμιλο μαζί με τις Αγγλία, Ελβετία, Σλοβενία, Λιθουανία και Σαν Μαρίνο. Μετά από 6 αγωνιστικές οι Εσθονοί βρίσκονται στην 4η θέση με 7 βαθμούς. Έχουν νικήσει εντός έδρας τη Σλοβενία με 1-0 και το Σαν Μαρίνο με 2-0, ενώ με το τελευταίο έχει πάρει και βαθμό εκτός έδρας (0-0).

Έχει ως έδρα το Στάδιο, Α. Λε Κοκ Αρένα, που βρίσκεται στο Ταλίν, πρωτεύουσα της χώρας, και έχει χωρητικότητα 9,692 θέσεις.

Πρώτος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών σε συμμετοχές είναι ο Μάρτιν Ρέιμ με 157 εμφανίσεις, ενώ πρώτος σκόρερ είναι ο Άντρες Όπερ με 38 γκολ.

Προπονητής της ομάδας από τις 5 Δεκεμβρίου του 2013 είναι ο 39χρονος Σουηδός Καρλ Μάγκνους Πέρσον, που έως τότε εργαζόταν στη Τζουγκάρντεν. Έχει 6 νίκες, 4 ισοπαλίες και 8 ήττες με την Εσθονία, κάνοντας πολύ καλή δουλειά.

Ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές από το νυν ρόστερ είναι ο Ράγκναρ Κλάβαν της Άουγκσμπουργκ.

Οι… δικοί μας Κύπριοι

Η Εθνική ομάδα της Κύπρου προσπαθεί εδώ και χρόνια να βρεθεί στα τελικά μιας μεγάλης διοργάνωση. Το παλεύει στα προκριματικά του Euro 2016, όπου βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9 βαθμούς.

Τα τελευταία χρόνια Βραζιλιάνοι και Πορτογάλοι με Κυπριακή υπηκοότητα αγωνίζονται με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας. 

Προπονητής από τοι 2014 είναι ο Πάμπος Χριστοδούλου, που αντικατέστησε τον Νίκο Νιόπλια, ενώ έχει εργαστεί σε Ολυμπιακό Λευκωσίας, ΑΕΛ Λάρνακας και Ανόρθωση. 

Ηγέτης της ομάδας θεωρείται ο 26χρονος Δημήτρης Χριστοφή, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια αγωνίζεται στη Σιόν και έχει 33 συμμετοχές με την Εθνική Κύπρου έχοντας σκοράρει έξι τέρματα.

Έδρα της Εθνικής Κύπρου είναι το Νέο ΓΣΠ (Στάδιο Γυμναστικός Σύλλογος Παγκύπρια), χωρητικότητας 22.859 θεατών, κατασκευασμένο το 1999.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν βρεθεί αντιμέτωπες 25 φορές με την Εθνική μας να 15 νίκες με μεγαλύτερη αυτή του 1997. Τα 23 παιχνίδια από τα συνολικά 25, είναι φιλικά, ενώ μόλις δύο είναι επίσημα, με τις δύο χώρες να συναντιούνται σε προκριματική φάση για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν στα προκριματικά του Euro 1988, όταν η Ελλάδα είχε επικρατήσει 4-2 στην Κύπρο και 3-1 στη χώρα μας.

Η Βοσνία του Τζέκο

Μέχρι το 1992, οι ποδοσφαιριστές της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης αγωνίζονταν με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας. Είναι δηλαδή σχετικά νέα Εθνική ομάδα όμως το κατάφερε να βρεθεί στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και τώρα δίνει μάχη για τα προκριματικά το Euro 2016, όπου απέχει τρεις βαθμούς από τη 2η θέση και έναν πίσω από τα μπαράζ με δυο νίκες, δυο ισοπαλίες και δύο ήττες. 

Στη Βραζιλία αποκλείστηκε από την πρώτη φάση όμως πέτυχε την πρώτη νίκη της κόντρα στο Ιράν με 3-1. 

Η πορεία της θεωρήθηκε κακή και οδήγησε στην απόλυση του προπονητή Σάφετ Σούσιτς λίγο αργότερα. Τον αντικατέστησε ο Μεχμέντ Μπαζντάρεβιτς, ο οποίος στα 54 του έχει ακόμα εργαστεί σε Ιστρ, Γκρενόμπλ, Σοσό, και στην Αλ Ουάκρα του Κατάρ. Φημίζεται για την αυστηρότητά του και είναι αήττητος στα τρία ματς που έχει βρεθεί στον πάγκο της ομάδας. 

Φυσικά, ο σταρ της ομάδας είναι ο Εντιν Τζέκο της Σίτι με 72 συμμετοχές και 42 γκολ, όντας ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής. 

Η Βοσνία/Ερζεγοβίνη δίνει τους περισσότερους εντός έδρας αγώνες της στο χωρητικότητας 15.600 θέσεων Μπίλινο Πόλιε Στάντιουμ στην πόλη της Ζένιτσα.

Ελλάδα και Βοσνία έχουν συναντηθεί συνολικά επτά φορές. Τέσσερις νίκες μετρά η Εθνική μας, μία η Βοσνία, ενώ δύο αγώνες έληξαν ισόπαλοι.

Το Βέλγιο του Αζάρ και των άλλων

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Βελγίου διευθύνεται από την Βασιλική Βελγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Royal Belgian Football Association) που είναι η διοικούσα αρχή για το ποδόσφαιρο στη χώρα.

Τα τελευταία χρόνια το ρόστερ απαρτίζεται κυρίως από ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται εκτός Βελγίου. 

Το 2002 ήταν στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου όπως και στο τελευταίο στη Βραζιλία, όπου πέρασε με νίκες στον όμιλο με Αλγερία, Ρωσία και Νότια Κορέα. 

Στα νοκ άουτ τα κατάφερε έστω και δύσκολα κόντρα στις ΗΠΑ, καθώς νίκησε με 2-1 στην παράταση και στη συνέχεια ηττήθηκε με 1-0 και αποκλείστηκε από την Αργεντινή.

Στον πάγκο της βρισκόταν ο Μαρκ Βίλμοτς, ο οποίος παραμένει και σήμερα στην ίδια θέση και εφαρμόζει πάντα το σύστημα 4-3-3.

Στην ομάδα του Κέβιν Μιραλάς τα αστέρια είναι αρκετά όμως το μεγαλύτερο από όλα είναι ο Εντέν Αζάρ. 

Ένας παίκτης που ακούει καθημερινά τον Ζοσέ Μουρίνιο να του δίνει εντολές είναι δεδομένο ότι δεν περνά απαρατήρητος.

Η Εθνική συνάντησε το Βέλγιο στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1986. Στο ματς του Βελγίου, ηττήθηκε με 2-0, ενώ το παιχνίδι στην Αθήνα έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα. 

Από εκεί και πέρα, οι δύο χώρες έχουν αναμετρηθεί σε φιλικά. Το 1990 η «γαλανόλευκη» νίκησε 2-0, το 1999 1-0 και το 2002 3-2. Το 2005 το Βέλγιο επικράτησε 2-0, ενώ το πιο πρόσφατο ματς, αυτό του 2012, έληξε ισόπαλο 1-1.

Η εθνική ποδοσφαίρου του Βελγίου, έχει ως έδρα της, το Στάδιο Κινγκ Μπαουντουίν, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Βρυξέλλες. Η χωρητικότητά του είναι 50.122. Το συγκεκριμένο στάδιο έχει φιλοξενήσει αγώνες ράγκμπι και τένις, εκτός από ποδόσφαιρο. 

Λίγες οι διακρίσεις σε Εθνικό επίπεδο αλλά… υπαρκτές. Το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920, η τέταρτη θέση στο Μουντιάλ του 1986, ο τελικός στο Euro του 1980 (ήττα από τη Δυτική Γερμανία με 2-0) και η τρίτη θέση στο Euro του 1972.


 pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: