12.7.15

Χωρίς «διάλειμμα από το ευρώ» το τελικό κείμενο;..

«Μη υλοποιήσιμη» η πρόταση Σόιμπλε...

Η δήλωση του Eurogroup αποτελεί ένα κείμενο με αρκετές προσθήκες της τελευταίας στιγμής, ιδιαίτερα από τους «συνήθεις υπόπτους», που...
απαρτίζουν την «ομάδα Grexit», όμως πηγές από τις Βρυξέλλες δεν βλέπουν πιθανή την υλοποίηση κάποιων από τα μέτρα που προτείνονται.

Συγκεκριμένα, η ιδέα «διάλειμμα από το ευρώ», που προτάθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίστηκε ως «μη υλοποιήσιμη», από τεχνική αλλά και νομική σκοπιά, και είναι πιθανό να μην περιληφθεί στην τελική απόφαση.

Μη υλοποιήσιμη χαρακτηρίζεται επίσης η πρόταση δημιουργίας ειδικού κεφαλαίου στο Λουξεμβούργο, που θα διαχειρίζεται και θα ρευστοποιεί κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή την ικανότητα να δεσμεύσει περιουσία τέτοιου ύψους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποια παρόμοια απαίτηση από την πλευρά των εταίρων, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες κοντά στη διαπραγμάτευση, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει περάσει σε δραματικές καταστάσεις, με τη συνολική οικονομική ζημία από το δημοψήφισμα να εκτιμάται στα επίπεδα των 25 με 30 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, οι θεσμοί πιστεύουν πως, καθώς η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην, αν είναι η Ελλάδα να αποδείξει πως μπορεί να λάβει και να διαχειριστεί ένα τρίτο πακέτο-μαμούθ, τότε θα πρέπει να λάβει και τα ανάλογα «δύσκολα» μέτρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: