18.7.15

Εβδομάδα εξελίξεων για τη ΝΔ...

Εβδομάδα εξελίξεων για τη ΝΔ - Κινούνται οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου
 Κινούνται οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου...
Ραγδαίες αναμένεται να είναι την εβδομάδα που ξεκινά, οι εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ.
Σύμφωνα με τις...
πληροφορίες του newpost.gr, το Σάββατο που έρχεται αναμένεται να συγκληθεί η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του κόμματος, για να ορίσει το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου στην κεντροδεξιά παράταξη.

Η ενεργοποίηση του άρθρου 10 του καταστατικού του κόμματος, που ορίζει τα της εκλογής νέου αρχηγού στη ΝΔ, έγινε όχι μόνο επειδή αυτό ορίζεται ρητά (παρ.10), έπειτα από την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία μετά το δημοψήφισμα, αλλά και γιατί, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που ορίστηκε ως μεταβατικός, έχει επί της ουσίας δεμένα τα χέρια του, σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου ωστόσο θα πρέπει να λάβει αποφάσεις.


Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, στις συνομιλίες που έχει καθημερινά με τα στελέχη της ΝΔ, φέρεται να λέει πως "ή ξεκινάμε τις διαδικασίες άμεσα ή παραμένω μέχρι την άνοιξη, καθώς οτιδήποτε άλλο δεν εξυπηρετεί το εθνικό πρόβλημα, αλλά προσωπικές στρατηγικές". Όπως εξηγεί πιο συγκεκριμένα, στη παρούσα συγκυρία, με το πολιτικό σύστημα να είναι τελείως ρευστό, την τελική συμφωνία να εκκρεμεί για το Σεπτέμβριο και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να είναι αρκετά πιθανό για τότε, υπάρχει θέμα νομιμοποίησης.


Για το λόγο αυτό άλλωστε ο κ. Μεϊμαράκης δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας, στην κρίσιμη ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης, αλλά ζήτησε ενιαία στάση και ψήφο κατά συνείδηση. Η πολύ καλή όμως, εμφάνισή του στο κοινοβούλιο, αλλά και οι εν γενεί κινήσεις του στο εσωκομματικό πεδίο με τις συνεχείς συνεδριάσεις των Οργάνων, αξιολογήθηκαν θετικά, από τα μέλη της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με αρκετούς μάλιστα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών σε κείμενο με το οποίο θα ζητείται η παραμονή του.


Η κίνηση αυτή, έγινε εν άγνοια του Προέδρου της ΝΔ, ο οποίος όταν το έμαθε ευχαρίστησε τα συγκεκριμένα στελέχη και προσπάθησε να τα αποθαρρύνει να προχωρήσουν. Η δυναμική όμως που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του κόμματος, κατέστησε αναγκαία την επιτάχυνση των εξελίξεων, με τον κ. Μεϊμαράκη να έχει ζητήσει από τον Ανδρέα Παλαμιαίο, που είναι ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, να του ετοιμάσει σχετική εισήγηση και να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού, άμεσα.


Με την κίνηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σύμφωνοι τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Κώστας Καραμανλής. Στο πλαίσιο αυτό αν ξεκινήσουν οι διαδικασίες το ερχόμενο Σάββατο, οι ενδιαφερόμενοι για την αρχηγία, θα έχουν σύμφωνα με πληροφορίες, 10 ημέρες στις διάθεσή τους για να συγκεντρώσουν τις 50 υπογραφές που χρειάζονται για να επισφραγίσουν την υποψηφιότητας τους.


Αμέσως μετά η ΚΕΦΕ, αναμένεται να δώσει προθεσμία άλλες 10 ημέρες για να προετοιμαστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, να εχει εκλεγεί ο νέος αρχηγός του κόμματος. Σε μια τέτοια διαδικασία ο κ. Μεϊμαράκης εχει διαμηνύσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Σε περίπτωση όμως, που κανείς δεν συγκεντρώσει τις 50 υπογραφές, τότε,θα συνέλθει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και έπειτα από σχετική πρόταση, μπορεί να επικυρώσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως κανονικό πρόεδρο μέχρι το τακτικό Συνέδριο του Ιουνίου του 2016.


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: