16.7.15

Το μεγάλο σχέδιο του Δρ. Σόιμπλε...

Ορμώμενη από  ένα άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Deutsche Wirtschafts Nachrichten, η αρθρογράφος Frances Coppola, σχολιάζει στο περιοδικό Forbes το μεγαλόπνοο σχέδιο του Σόιμπλε για το μέλλον της Ευρωζώνης καθώς και...
τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε τόσο στην πορεία των διαπραγματεύσεων όσο και στο περιεχόμενο του συμφωνηθέντος προγράμματος με την Ελλάδα.

«Η ταπείνωση της Ελλάδα κατά τη σύνοδο κορυφής δεν ήταν ένα ατύχημα», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Deutsche Wirtschafts Nachrichten. «Είναι μέρος του προγράμματος που επιδιώκει από καιρό ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ο ίδιος θεωρεί ότι η ΕΕ στη σημερινή της μορφή είναι μη-λειτουργική. Δεσμεύεται λοιπόν να δημιουργήσει μια κλειστή πολιτική ένωση. Αυτό είναι δυνατό μόνο με επιλεγμένες χώρες. Στο τέλος θα φανεί ποιες απ’ αυτές ταιριάζουν με τη Γερμανία και ποιες όχι. Το Grexit είναι ήδη προγραμματισμένο. Θα ακολουθήσουν και άλλα κράτη - μέλη. Ο κύβος ερρίφθη. Αμετάκλητα».

«Παρ 'ολο που στις διαπραγματεύσεις της Κυριακής, η Γερμανία φαινόταν να είχε ήδη συνθηκολογήσει, προωθώντας μία συμφωνία, όσο οι συνομιλίες προχωρούσαν, ο στόχος της ελληνικής πλευράς - και των παρατηρητών ολόκληρου του κόσμου- μετατοπίστηκε από την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα, στην αποφυγή ενός Grexit», τονίζει στο περιοδικο Forbes η αρθρογράφος.

«Το πρόγραμμα που τελικά συμφωνήθηκε δεν είναι βιώσιμο και όλοι το ξέρουν. Έχει ευρέως δεχθεί κριτικές, όχι μόνο από αριστερόφρονες οικονομολόγους, αλλά ακόμα και από την ίδια τη Wall Street. Είναι αμφίβολο κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει από το Κοινοβούλιο το πρώτο μέρος των αμφιλεγόμενων απαιτήσεων, και αν δεν τα καταφέρει, τότε όλη η συμφωνία ακυρώνεται. Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ ξαναμπήκε στο παιχνίδι υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας καθιστά το χρέος μέσα από το πρίσμα της νέας συμφωνίας μη βιώσιμο:  “Η δραματική επιδείνωση στη βιωσιμότητα του χρέους δείχνει καταφανώς την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους σε μια κλίμακα που θα πρέπει να προχωρήσει πολύ περισσότερο, από ότι έχει ήδη προβλεφθεί μέχρι σήμερα – και από ό, τι έχει προταθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).”
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: