18.7.15

Στάση αναμονής από τον Βαγγέλη...


Μακριά από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ στέκεται η Ν.Δ. και περιμένει τις κινήσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, αλλά και τις αντιδράσεις του Π. Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου. 
Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης έχει κλείσει...
τα δικά του μέτωπα και δείχνει πλέον έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο μετά την ψήφιση του δεύτερου νομοσχεδίου για τη συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει, όπως λένε οι συνεργάτες του, ότι «οι εκλογές στην κατάσταση που είναι η χώρα δεν ωφελούν κανέναν». Από την άλλη όμως δεν μπορεί και να τις αποτρέψει εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει μετά τη συμφωνία πως δεν «μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων».

Το ενδεχόμενο των εκλογών ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο θεωρείται σχεδόν βέβαιο, καθώς το ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται πως είναι αδύνατον να κλείσει. Το ερώτημα στη Ν.Δ. είναι τι θα κάνουν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Αλ. Τσίπρα.

Οι κινήσεις του Π. Λαφαζάνη και της Ζ. Κωνσταντοπούλου εξετάζονται καθημερινά στο επιτελείο της Ν.Δ. και ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης έχει μπροστά του όλα τα πιθανά σενάρια. Το καλύτερο για τη Ν.Δ. είναι ο πρωθυπουργός να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους εταίρους με την κοινοβουλευτική υποστήριξη της αντιπολίτευσης και κατόπιν να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Οι μετρήσεις που έχει η Συγγρού δείχνουν ότι το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση αυξάνει και με τα νέα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να καταγράφει καθοδική πορεία. Στην περίπτωση που επέλθει ρήξη στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος η Ν.Δ. «μπορεί να ελπίζει ακόμη και σε πρωτιά», όπως λένε ηγετικά στελέχη του κόμματος, παρότι βλέπουν ότι «το άστρο του Αλ. Τσίπρα είναι φωτεινό ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες».

Από τη δεύτερη ανάγνωση των μετρήσεων αλλά και από τα μηνύματα που συγκεντρώνει από τις οργανώσεις της Ν.Δ. ο γραμματέας της Ανδ. Παπαμιμίκος καταγράφεται βαθιά απογοήτευση των πολιτών και όσο συνεχίζεται η διελκυστίνδα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι «θα κλιμακωθούν οι φυγόκεντρες τάσεις».

Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης, εκεί που θεωρούνταν «συνεπής κομματάρχης» προβάλλει τώρα από τη Ν.Δ. ως «συνετός πολιτικός». Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. πιστεύουν ότι ο μεταβατικός πρόεδρος μπορεί να κάνει την έκπληξη.

Το χειρότερο σενάριο που εξετάζεται στη Ν.Δ. είναι να καταρρεύσει η κυβέρνηση στην ψήφιση του δεύτερου νομοσχεδίου και ο πρωθυπουργός να υποβάλει παραίτηση. Η χώρα θα βρεθεί σε πολιτικό κενό και εξαιτίας αυτού σε χρηματοδοτικό αδιέξοδο, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ως προς τις επόμενες κινήσεις των εταίρων.

Ανησυχία

Στις κλειστές συσκέψεις του Ευάγγ. Μεϊμαράκη με το οικονομικό επιτελείο του κόμματος διατυπώθηκε μεγάλη ανησυχία για την επιδείνωση των βασικών στοιχείων της οικονομίας.

Επιπλέον η επιμονή της Γερμανίας στο σενάριο Σόιμπλε για «time out» της Ελλάδας από το ευρώ καθιστά οποιαδήποτε πολιτική μεταβολή πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία απευκταία εξέλιξη.

Οι εισηγήσεις που δέχεται για το ενδεχόμενο αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. παραπέμπουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εξεύρεση μιας λύσης μεταβατικής ή ευρύτερης κυβερνητικής συνεργασίας.

Οσον αφορά το συνέδριο της Ν.Δ., οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα οριστεί για το επόμενο καλοκαίρι, οπότε είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: