11.7.15

Έχουμε πέντε σημεία...

Το πρόγραμμα θα είναι δύσκολο, αλλά καλύτερο από το τελεσίγραφο...

Η εξουσιοδότηση στον ΥΠΟΙΚ είναι ψήφος συνείδησης με βαρύνουσα σημασία γιατί αφορά την επόμενη ημέρα. Είναι επιλογή υψηλής ευθύνης. Έχουμε...
χρέος εθνικό να κρατήσουμε ζωντανό τον λαό μας, να αγωνίζεται με επιμονή για την ευημερία. Καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Είμαι βέβαιος πως το πάθος αυτού του λαού για ζωή και αξιοπρέπεια θα είναι οδηγός μας. Θα τα καταφέρουμε να μείνουμε στην Ευρώπη, ως ισότιμος εταίρος. 

Στόχος είναι να εκθέσω τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Φτάνουμε στο τέλος μίας πολύ σημαντικής μάχης, διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα και για να αλλάξει πορεία την Ευρώπη. Αυτό σήμερα με βάση τους συσχετισμούς μπορεί να μη φαίνεται εφικτό, αλλά αργά ή γρήγορα αυτός ο σπόρος που ρίξαμε θα φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς στην Ευρώπη. Φέραμε το αίτημα για τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας στο επίκεντρο της Ευρώπης. 

Διαπραγματευτήκαμε για να γίνει πράξη ο διπλός συμβιβασμός. Από τη μία ο σεβασμός στους κανόνες και από την άλλη ο σεβασμός στη Δημοκρατία. Πυροδοτήσαμε ένα κύμα αλληλεγγύης που όμοιό του δεν έχει υπάρξει από τα χρόνια της δικτατορίας. Αγωνιστήκαμε για τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους, για τα εργασιακά δικαιώματα, για αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς, τα δίκαια του ελληνικού λαού.

Έχουμε πέντε σημεία βασικά:

1. Η συμφωνία θα οδηγήσει σε αμιγώς Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος, άρα η συμμετοχή του θα είναι τεχνική.

2. Η διάρκεια της νέας σύμβασης θα είναι τριετής. Παρέχει χρόνο και χώρο για σταθεροποίηση της οικονομίας και την κινδυνολογία του Grexit. Το σχέδιο στο τελεσίγραφο ήταν πεντάμηνο, ενώ τώρα θα υπάρξουν προαπαιτούμενα σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

3. Πρωτογενή πλεονάσματα. Έως το 2018 θα είναι χαμηλά, ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, και έτσι αντιμετωπίζουμε τον μηχανισμό αυτόματης αναπαραγωγής λιτότητας.

4. Με το δάνειο από τον ΕΜΣ, θα αποπληρώσουμε τα ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 6,8 δισ που λήγουν το καλοκαίρι. Αυτή η μετατροπή χρέους με χαμηλότερα επιτόκια ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση. Υπό αυτή την έννοια θα επιτραπεί η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έστω και μερικώς.

5. Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα προέκυπταν από τη ζημιά που προκάλεσε η τραπεζική αργία. Παράλληλα ανοίγει η συζήτηση για το χρέος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: