25.7.15

«Δεν προκύπτει καμία εθνική ανάγκη για εκλογές»...

...λέει ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ...
"Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα και στηρίζουμε μια εθνική προσπάθεια, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να στρίψει το τιμόνι για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.", αναφέρει μεταξύ άλλων ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, στο...
"Κόκκινο" και την  εκπομπή "Πρωτοσέλιδο του Σαββάτου".

Διαβάστε βασικά σημεία της συνέντευξης του νέου εκπρόσωπου τύπου του ΠΑΣΟΚ

Για τη διαπραγμάτευση

-Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα και στηρίζουμε μια εθνική προσπάθεια, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να στρίψει το τιμόνι για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

-Κλείνοντας τη συμφωνία μπορούμε να προχωρήσουμε σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία για να ξεπεραστεί η παρατεταμένη κρίση

Για τις πρόωρες εκλογές και τον ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό από το Μαξίμου

-Η αίσθηση του πρωθυπουργού - όπως κατάλαβαν όλοι από τη συνάντηση της Παρασκευής στο προεδρικό μέγαρο - είναι ότι δε θα ήθελε να πάει σε εκλογές άμεσα. Έχει αντιληφθεί ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Δέχεται μια πίεση, η οποία οφείλεται στα εσωτερικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τα προβλήματα αυτά, η πρόθεσή του φάνηκε να είναι ότι δε θα ήθελε άμεσα εκλογές.

-Η πραγματικότητα απαγορεύει κάθε σκέψη για εκλογές αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μια πρόσφατη εντολή, η οποία έχει δοθεί στον Αλέξη Τσίπρα, είναι αλλαγμένες οι συνθήκες αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.

-Είναι καταστροφικό να μιλάμε τώρα για εκλογές όταν η οικονομία είναι σε αναβρασμό και οι νέοι άνθρωποι αναζητούν τι θα κάνουν με το μέλλον του

-Δεν προκύπτει καμία εθνική ανάγκη για εκλογές. 

Για τη θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου

-Η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει πολύ καιρό πριν. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά έχει βάλει αυτό το ζήτημα από το 2004, όταν ήταν πρόεδρος στην ΕΝΑΕ.

-Χρειαζόμαστε ένα αναλογικότερο σύστημα και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

-Ένα σύστημα που εκπροσωπεί καλύτερα την πολυφωνία και να δίνει τη δυνατότητα για καλύτερες συνεργασίες. Είναι μια αναγκαιότητα που προκύπτει από όλες τις συνθήκες, τις κοινωνικές και πολιτικές.

-Είναι εφικτό σε μια Βουλή με πλειοψηφία 230 βουλευτών να ανοίξει αυτή η συζήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός δε μπορεί να είναι αρνητικοί προς αυτή την κατεύθυνση, αυτή τη θέση πρέσβευε πάντοτε η Αριστερά.  

-Είναι λάθος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που δεν είχαν θέσει αυτό το ζήτημα πιο έντονα

Για τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και της Φώφης Γεννηματά και τα σενάρια περί δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μετώπου και με τη ΝΔ που θα αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ

-Δεν είναι στα σχέδια του ΠΑΣΟΚ να συμπορευτούμε με κανέναν μέσα σε μια λογική, η οποία μας αθροίζει σε ένα τσουβάλι.

-Επιχειρούμε με πολιτικούς όρους να ανασυγκροτήσουμε τη Σοσιαλδημοκρατία στη χώρα, είδαμε πολύ πρόσφατα το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια ξεκάθαρη, διαφορετική φωνή από τις συντηρητικές δυνάμεις με τις περιπτώσεις του Φρανσoυά Ολάντ και του Ματέο Ρέντζι, οι οποίοι βοήθησαν τον Έλληνα πρωθυπουργό στη διαπραγμάτευση απέναντι στην Άγκελα Μέρκελ

-Μας ενδιαφέρει επίσης να ανοίξει ένας διάλογος, ο οποίος θα οδηγήσει σε συστράτευση δυνάμεων. Αυτό δε θα γίνει με όρους «αντί», αντί-ΣΥΡΙΖΑ ή αντι-ΝΔ.

-Η Φώφη Γεννηματά έχει βάλει τους όρους της ανασυγκρότησης αλλά και τα όρια ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

-Μας ενδιαφέρει ένας αυτόνομος λόγος και αυτόν θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε το επόμενο διάστημα

Για την προσπάθεια επαναπροσέγγισης με στελέχη που είχαν αποχωρήσει στο παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ

-Ναι ισχύει η προσπάθεια. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις προσχώρησης στελεχών.

-Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι αθόρυβα, ήδη από την εκλογή της νέας ηγεσίας έχουν αρχίσει και μπαίνουν ξανά σε μια τέτοια διαδικασία. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή ηγεσίας αλλά και στο ότι οι πολιτικές καταστάσεις ανέδειξαν τα λάθη του διχασμού ανάμεσα σε μνημόνιο και αντιμνημόνιο. Πολλοί άνθρωποι είχαν μπει σε αυτή τη λογική και η στροφή του κ. Τσίπρα προς τη λεγόμενη «μνημονιακή» λογική τους έδωσε να καταλάβουν ότι πρέπει να δουλέψουμε για το καλό της χώρας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: