6.7.15

Οι παρασκηνιακές κινήσεις που κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας...

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΜε την επαναβεβαίωση της νωπής λαϊκής εντολής μέσα από το συντριπτικό 61,31% που συγκέντρωσε το «Όχι», το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζεται πυρετωδώς για...
τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε ένα 48ωρο στην ευρωπαϊκή σκακιέρα ώστε να κλείσει άμεσα μία συμφωνία με τους εταίρους.

Στο διάγγελμά του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εμφανισθεί ενωτικός, κάνοντας λόγο για «ενότητα και συνοχή, ομοψυχία και ειλικρινή συνεννόηση», ενώ υπογράμμισε ότι «έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνεται δεν είναι ρήξης με την Ευρώπη».

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας στείλει ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα για τα αποθέματα του πολιτικού του κεφαλαίου, την ώρα που φωνές από το εξωτερικό έκαναν λόγο για απομάκρυνσή του ώστε να κλείσει μία συμφωνία, επιχειρεί μία ρελάνς μέσα από τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να φτάσει στη Σύνοδο Κορυφής που προγραμματίστηκε εκτάκτως για την Τρίτη εκπροσωπώντας το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται από την ελληνική πλευρά η συνάντηση που θα έχει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι για το ελληνικό ζήτημα. Ο Αλέξης Τσίπρας για αυτό το λόγο επικοινώνησε μετά το δημοψήφισμα με τον Γάλλο Πρόεδρο, επαναβεβαιώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την ευρωπαϊκή προσήλωση της χώρας.

Στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο θα διεξαχθεί χωρίς τα δύο «αγκάθια» για τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι βασικές διαπραγματευτικές αρχές της κυβέρνησης, με τις οποίες θα επιχειρήσει να επανεκκινήσει τις διαβουλεύσεις για την επίτευξη μίας συμφωνίας.

Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου σημείωναν μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων των πολιτικών αρχηγών, ότι πλέον άπαντες στο λόγο τους, συμπεριλαμβανομένου και του παραιτηθέντος αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, έκαναν λόγο για «βιώσιμη συμφωνία». Έτσι, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο έχει συναντήσει σθεναρές αντιστάσεις στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, αναμένεται να αποτελέσει πλέον κοινή βάση όλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο πάγιο ελληνικό αίτημα για αναδιάρθρωση του χρέους, αρωγός στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τόσο σε επίπεδο Eurogroup, όσο και σε επίπεδο ηγετών στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, αναμένεται να είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η έκθεσή του για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για την οποία όπως αποκαλύφθηκε Ευρωπαίοι πίεζαν να μη δει το φως της δημοσιότητας, από κοινού με το εθνικό πλέον αίτημα για απομείωσή του αναμένεται να αποτελέσουν τα βασικά διαπραγματευτικά χαρτιά της κυβέρνησης.

Ενδεικτική πάντως της στάσης που αναμένεται να κρατήσει πλέον το Ταμείο για το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους είναι η ηχηρή παρέμβαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ που έγινε το Σάββατο το βράδυ και στην οποία ζητήθηκε «υπεσχημένη ευελιξία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθεί μία κατάσταση πτώχευσης ή άλλες ακούσιες συνέπειες».

Απέναντί της η κυβέρνηση αναμένεται να βρει για μία ακόμη φορά το γερμανικό τείχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και των δορυφόρων του σε επίπεδο Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει την Τρίτη. Ήδη, τα πρώτα δείγματα για τη στάση που θα τηρήσει το «σκληρό» μπλοκ σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών έδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος χαρακτήρισε «λυπηρό» για την Ελλάδα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομία, δύσκολα μέτρα και μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτες. Θα περιμένουμε τώρα για τις πρωτοβουλίες των ελληνικών αρχών. Το Eurogroup θα συζητήσει για την πορεία των εργασιών την Τρίτη, 7 Ιουλίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Το EuroWorking Group που συνεδριάζει εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος για το Eurogroup της Τρίτης.

Παράλληλα, μέχρι να φτάσει ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ξεπεράσει τον κάβο των τραπεζών στο εσωτερικό, καθώς παρά τα capital controls τα χρήματα στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στερεύουν από ρευστό. Το θέμα απασχόλησε τη νυχτερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείο με τους τραπεζίτες και τη Λούκα Κατσέλη. Ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος απηύθυνε έκκληση στην ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για την κατάσταση των τραπεζών στην Ελλάδα, για παροχή ρευστότητας μέσω του ELA. Για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μάριο Ντράγκι, με στόχο να τον ενημερώσει ότι η Ελλάδα προσέρχεται εκ νέου στις διαπραγματεύσεις, ζητώντας του να ανοίξει την κάνουλα της ρευστότητας μέσω ELA στις ελληνικές τράπεζες...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: