10.7.15

Εγκρίθηκε η διαδικασία του κατεπείγοντος...

... από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ...
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, η διεξαγωγή της συζήτησης με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, της συζήτησης του νομοσχεδίου που...
εξουσιοδοτεί την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να διαπραγματευτεί προκειμένου να συνάψει νέα δανειακή σύμβαση.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και οι βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ (αν και με διαφορετικό σκεπτικό), ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση ζήτησε να εξουσιοδοτηθεί από τη Βουλή η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και πως δεν υπήρξε, ούτε επιβλήθηκε ανάλογο αίτημα από τους Θεσμούς.

«Ποτέ δεν είπα ότι μας ζητήθηκε από κανέναν. Η κυβέρνηση το ζήτησε» επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

Το θέμα αυτό είχαν θέσει νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που συμφώνησαν με την διαδικασία του κατεπείγοντος, καλώντας όμως ταυτόχρονα την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποιανού πρωτοβουλία ήταν.

«Μας ζητάτε να δώσουμε εξουσιοδότηση που δεν προβλέπεται από πουθενά, που θα παραβιάσει όλα τα πλαίσια και όρια του κανονισμού της Βουλής με κείμενα που βρίθουν ασαφειών. Ποιος μας ζήτησε να δώσουμε εξουσιοδότηση την οποία έχει από το Σύνταγμα η κυβέρνηση;» ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο εισηγητής από το Ποτάμι Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, επεσήμανε ότι οι κορυφαίες ιστορικές και δύσκολες στιγμές της χώρας πρέπει να υπερβαίνουν τις επιφυλάξεις και τα εύλογα ερωτήματα που υπάρχουν.
«Η ιστορία επαναλαμβάνεται σήμερα όχι ως φάρσα αλλά ως τραγωδία. Εμείς δεν συμφωνούμε με διαδικασία «φας τρακ». Δεν καταγγέλλουμε απλά το νέο μνημόνιο αλλά καλούμε τον εργαζόμενο σε οργάνωση της πάλης του. Η εξουσιοδότηση από τα άλλα κόμματα έχει δοθεί, τα υπόλοιπα είναι απλά πολιτικά τερτίπια», δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Η κυβέρνηση έχει και την δεδηλωμένη και την ερμηνεία του δημοψηφίσματος και την εντολή των πολιτικών αρχηγών για συμφωνία και τίποτα άλλο. Το περιεχόμενο της συζήτησης είναι μόνο η δέσμευση για συμφωνία», ανέφερε ο ειδικός αγορητής ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι εγείρονται σοβαρά προβλήματα συνεννόησης επί των θεσμών και της Δημοκρατίας και κάλεσε την κυβέρνηση, αφού όπως είπε θέλει την συναίνεση από την αντιπολίτευση, να αλλάξει από την έκθεση του νομοσχεδίου ανιστόρητες αναφορές.

«Εγκρίνουμε το κατεπείγον», ήταν η δήλωση του ειδικού αγορητή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμένου.

«Για εμάς δεν είναι σύννομη με τον κανονισμό της Βουλής διαδικασία. Μας καλείτε να ψηφίσουμε ένα μόρφωμα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παπάς.

Η συζήτηση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: