1.7.15

Στο «φως» οι κρυφές συνομιλίες Μέρκελ...

για το ελληνικό χρέος...

Τις κρυφές συνομιλίες της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, για το ελληνικό χρέος, έφερε στο φως της δημοσιότητας το WikiLeaks.

Σύμφωνα με...
το «Έθνος», πρόκειται για απόρρητα έγγραφα, με τις συνομιλίες της γερμανίδας καγκελαρίου και άλλων γερμανών αξιωματούχων, που κατέγραψαν οι κοριοί της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA).

Όπως προκύπτει από αυτά τα στοιχεία, εδώ και χρόνια η κυρία Μέρκελ δεν πίστευε ότι ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε πραγματική λύση για το «ελληνικό πρόβλημα».

Πιο συγκεκριμένα, οι κοριοί της NSA κατέγραψαν «εξομολόγηση» της Μέρκελ προς τον προσωπικό βοηθό της τον Οκτώβριο του 2011, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της συνόδου κορυφής για επιπρόσθετο haircut των ομολόγων στο 50%, από 21% που είχε συμφωνηθεί μερικούς μήνες πριν.

Στο απόρρητο έγγραφο της NSA επισημαίνεται ότι έδειχνε να αισθάνεται «χαμένη» σχετικά με το ποια επιλογή –άλλο ένα κούρεμα ή άμεση παροχή βοήθειας- θα ήταν καλύτερη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και πως «ο φόβος της ήταν ότι η Αθήνα θα ήταν ανίκανη να ξεπεράσει το πρόβλημα ακόμα και με ένα επιπλέον «κούρεμα», από τη στιγμή που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της».

Επιπλέον αναφέρεται ότι σκεφτόταν να ασκήσει πιέσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία για την επιβολή ειδικού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών για να βοηθηθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Παράλληλα, αποκαλύπτεται ότι ο μόνος εντός του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου που ήταν υπέρ του επιπρόσθετου κουρέματος ήταν ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «παρά τις προσπάθειες της Μέρκελ να τον “χαλιναγωγήσει”».

Από την πλευρά τους, η Γαλλία και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, όπως αναφέρεται στο απόρρητο έγγραφο τέθηκαν υπέρ μίας πιο ήπιας προσέγγισης. «Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ήταν σταθερά αντίθετος, και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ περιγράφηκε ως «αναποφάσιστη για το θέμα», επισημαίνεται από τους πράκτορες της NSA.

Σε άλλη απόρρητη αναφορά που φέρνει στο φως το «Έθνος», αποδεικνύεται η παρακολούθηση γερμανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Γίνεται επίσης σαφές ότι τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στην NSA, η οποία συνέταξε το κείμενο της αναφοράς. Πρόκειται για το πρώτο έγγραφο που αποδεικνύει εμπράκτως ότι οι βρετανοί κατασκόπευαν τους ευρωπαίους εταίρους τους σε υψηλό επίπεδο για λογαριασμό της NSA.

Η συγκεκριμένη απόρρητη αναφορά έχει γίνει με βάσει τα στοιχεία που υποκλάπησαν από τον γενικό διευθυντής για θέματα της ΕΕ της γερμανικής καγκελαρίας Nikolaus Meyer-Landrut, ο οποίο παρείχε στις 14 Οκτωβρίου 2011 μια επισκόπηση σχετικά με τι σχεδιάζει το Βερολίνο να ζητήσει και θα είναι έτοιμο να υποστηρίξει ενόψει των συνόδων κορυφής που ακολουθούσαν με κύριο θέμα το ελληνικό ζήτημα. Εντύπωση προκαλεί ότι εκείνη την περίοδο σχεδιαζόταν πρόταση για συνεισφορά των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) για την διάσωση της Ελλάδας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: