10.7.15

«Χωρίς σοσιαλιστή πρόεδρο στη Γαλλία, η Ελλάδα δεν θα έμενε στην Ευρώπη»...

ΟΛΑΝΤ ΤΣΙΠΡΑΣΑποκαλύψεις για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών με φόντο την πρόταση που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς κάνει σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μιλά, χωρίς να...
αποκαλύπτει την ταυτότητά του, στην εφημερίδα Ouest-France.

«Χωρίς σοσιαλιστή πρόεδρο στη Γαλλία η Ελλάδα δεν θα έμενε με τίποτα στην Ευρώπη», τονίζει η πηγή από το Elysée, επισημαίνοντας πως στη συμφωνία δεν υπάρχει αναφορά σε αναδιάρθρωση του χρέους παρά μόνο δέσμευση για έναρξη των συζητήσεων, για να μπορέσει η Γερμανίδα καγκελάριος να την περάσει από την Μπούντεσταγκ.

Την Κυριακή το βράδυ στο γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο φοβούνταν το χειρότερο στον απόηχο του ελληνικού δημοψηφίσματος. «Ο κίνδυνος ήταν να μπλοκαριστεί όλος ο κόσμος», αναφέρει ο σύμβουλος.

Το επείγον ήταν να περάσει στον Τσίπρα το απαραίτητο μήνυμα ώστε να οδηγήσει τα πράγματα σε συναίνεση. Έτσι η Άνγκελα Μέρκελ δέχθηκε να ανοίξει την πόρτα ενώ το Παρίσι εκτιμούσε πως η συμφωνία εξαρτιόταν καταρχήν από τους Έλληνες. Τη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος θα μπορούσε να είχε πει: τέρμα. Αλλά εκείνη δεν ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις της με τη Γαλλία και, για την ιστορία, να μην βγάλει μια χώρα από την ευρωζώνη.

Το χειρότερο αποφεύχθηκε αλλά οι εξελίξεις κινούνταν σε τεντωμένο σκοινί. Ο Φρανσουά Ολάντ ξέρει καλά πως η Μέρκελ σκέπτεται και την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, όπου το κλίμα δεν είναι υπέρ του Τσίπρα. Κι έτσι στη συμφωνία που υπάρχει ελπίδα να κλείσει την Κυριακή δεν υπάρχει αναφορά σε αναδιάρθρωση του χρέους παρά μόνο δέσμευση για έναρξη των συζητήσεων. Για έναν απλό λόγο: «Η Άνγκελα Μέρκελ χρειάζεται από το Σύνταγμα συμφωνία στη Μπούντεσταγκ για να ανοίξει και να κλείσει τη διαπραγμάτευση», εξηγεί.

Για τον Αλέξη Τσίπρα το περιβάλλον του Ολάντ πιστεύει πως δεν πρέπει να μυθοποιείται. «Για εκείνος η Ευρώπη δεν είναι ένα τέρας», τονίζει, «θέλει να έχει διάρκεια, να κυβερνήσει μια ευρωπαϊκή χώρα εντός Ευρώπης. Δεν είναι ένας λαϊκιστής όπως οι άλλοι».

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: