23.7.15

Οριστικό το χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ?...

Οριστικό το χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ - Παγιδευμένη η κυβέρνηση
Τραβάει το... σχοινί η Ζωή...
Η αριστερή πτέρυγα, μετά τη δευτερη ψηφοφορία, δείχνει ότι σταθεροποιείται σε μία...
ομάδα άνω των 30 βουλευτών με στενότερους, ή χαλαρότερους δεσμούς προς τον ηγετικό της πυρήνα που κινείται γύρω από την Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η Αριστερή Πλατφόρμα επισημοποίησε ότι κινείται όχι απλώς σε αποκλίνουσα αλλά σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την ηγεσία του κόμματος. Αρνείται την μνημονιακή μετάλλαξη και εμφανίζεται αποφασισμένη να διεκδικήσει το κόμμα όταν θα ανοίξουν οι εσωκομματικές διεργασίες καθώς έχει την πλειοψηφία στις οργανώσεις μελών και στην Κεντρική Επιτροπή. 

Σε αυτή την ψηφοφορία υπηρξαν 31 «όχι» αφού άλλαξε θέση ο Γιάνης Βαρουφάκης εκπλήσσοντας μόνο όσους δεν τον γνωρίζουν. Άλλωστε ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει πολλά κοινά με την αριστερή αντιπολίτευση και περισσότερο κινείται από την πολιτική φιλαρέσκεια και την τάση προσωπικής προβολής.  Η Ζωή Κωνσταντοπούλου όμως παρέμεινε στο «όχι» δείχνοντας ότι η προσέγγισή της με την Αριστερή Πλατφόρμα τείναι να αποκτήσει σταθερότητα αφού σε περίπτωση εσωκομματικών εξελίξεων θα διαδραμματίσει ηγετικό ρόλο. Από το σύνολο των όχι προέρχονται από το Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη οι κ.κ.:  Αγλαΐα Κυρίτση, Δημήτρης Στρατούλης,  Κώστας Ησυχος, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχαήλ Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ευαγγελία Αμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Στάθης Λεουτσάκος,  Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Νάντια Βαλαβάνη, Νίνα Κασιμάτη. 

Στην Αριστερή Πλατφόρμα ανήκουν και οι προερχόμενοι από την ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι ο οποίος διαχώρησε πλήρως την θέση του από την ηγεσία και παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Είναι οι κ.κ. Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Βασίλειος Κυριακάκης.

Κάθετα αντίθετοι είναι και οι κ.κ. Ελένη Ψαρέα και Ιωάννα Γαϊτάνη που προέρχονται από την ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλλου που έχει την πιο σκληρή στάση απέναντι στην ηγεσία όπως δείχνει και η καθημερινή αρθρογραφία στον ιστότοπο rproject όπου πλέον υπάρχουν χαρακτηρισμοί για «προδοσία της ηγεσίας και για προδότες». 

«Όχι» ψήφισαν και οι δύο βουλευτές Βοιωτίας που είναι κοντά στον Μανώλη Γλέζο και στους Ενεργούς Πολίτες, οι κ.κ Ιωάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας.

Μία σημαντική ομάδα βουλευτών που προέρχονται από την προεδρική τάση των 53 καθώς και βουλευτές οι οποίοι δεν είχαν καταχωρηθεί σε κάποια τάση και ακολουθούσαν τον κ.  Τσίπρα, τώρα πια και αυτή έλκονται από την Αριστερη Πλατφόρμα που αποτελεί τον κύριο πόλο: Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Θωμάς Κώτσιας, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Βασιλική Λέβα, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Κώστας Ζαχαριάς, Ηρώ Διώτη, Δανάη Τσίκα. 

Ξεχωριστή περίπτωση αν και σταθερή στις θέσεις της κατά των μνημονίων παραμένει η Ραχήλ Μακρή που διατηρεί πάντα καλή σχέση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Μετατοπίσεις 

Αντίθετα άλλαξαν θέση ψηφίζοντας ναι αυτή την φορά και δείχνοντας ότι αμφιταλαντεύονται και επηρεάζονται από τις εσωκομματικές εξελίξες και το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό οι κ.κ. Νικόλας Μιχαλάκης,  Δημήτριος Μπαξεβανάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης. Χωρίς να πάρουν ευρύτερες αποστάσεις από την προεδρική πλειοψηφία διαχώρισαν ελαφρώς την θέση τους ψηφίζοντας παρόν στο άρθρο 1 οι κ.κ. Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Ψυχογιός και Θεοφάνης Κουρεμπές. Οι μετακινήσεις αυτές δείχνουν ότι οι δεσμοί δεν έχουν οριστικά κοπεί και ότι πολλά θα κριθούν από το περιεχόμενο του τρίτου μνημονίου αλλά και από τις κινήσεις της ηγεσίας. Εφόσον το μνημόνιο είναι σκληρό δεν αποκλείται να αυξηθούν περισσότερο οι αντάρτες που θα ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο. 

Δεξιές και αριστερές τάσεις 

Η δήλωση του κ. Λαφαζάνη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητες του. Οι διαφορές είναι δύναμη, δεν είναι η αχίλλειος πτέρνα μας», εκτιμάται ως κίνηση τακτικής αφού άλλωστε η Αριστερα Πλατφόρμα θέλει να δείξει ότι απλώς παραμένει σταθερή στις πολιτικές και ιδεολογικές αρχές στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν εξωθεί τα πράγματα στα άκρα  και στην διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Η τακτική της είναι να αφήσει τον κ. Τσίπρα να πάρει τις σχετικές αποφάσεις. Ωστόσο δεν μένει με σταυρωμένα χέρια στο πεδίο της καθημερινής κομματικής αντιπαράθεσης, όπου διατηρεί και διευρύνει τα ερείσματά της.  Στο κομματικό πεδίο και στις οργανώσεις μελών είναι σε συνεχή προστριβή με τις προεδρικές τάσεις την Ενωτική Κίνηση -Μπουρνούς, Παππάς κ.π- που προήλθε ως δεξιά πτέρυγα από την Αριστερή Ενότητα ακριβώς για να στηρίξει τον πρόεδρο του κόμματος στις δύσκολες καταστάσεις και με την Πλατφόρμα 2010 στην οποία ηγετικό ρόλο έχουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Γιάννης Μπαλάφας. Για τις αριστερές τάσεις Αριστερό Ρεύμα, ΔΕΑ, ΚΟΕ, και τις μικρότερες όπως το Κόκκινο, η ΑΠΟ και πιο ακραίες όπως η ΚΟΤΑ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα αφού τα μέλη των συγκεκριμένων συνιστωσών έχουν ήδη κάνει την επιλογή ρήξης. Παρομοίως και από την άλλη πλευρά οι προεδρικές τάσεις της Αριστερής Ενότητας, της Πλατφόρμας 2010. 

Δυσκολίες έχει όμως η κίνηση των «53» που προέκυψαν από το αριστερό κομμάτι της Αρισερής Ενότητας και την ΑΝΑΣΑ όπου ανήκουν και ο γραμματέας Τάσος Κορωνάκης και η εκπρόσωπος Ράνια Σβίγγου. Οι 53 δείχνουν να είναι διχασμένοι ανάμεσα στην στήριξη προς την ηγεσία και στην δυσαρέσκεια από την συνθηκολόγηση με τους δανειστές. Γι' αυτό και υπάρχουν απώλειες βουλευτών στις πλειοψηφίες της Βουλής. 

Η συνάντηση της προέδρου της βουλής, με τον πρωθυπουργό

Πάντως έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου κλιμακώνει μια στρατηγική που ως αναπόφευκτη κατάληξη έχει την πλήρη ρήξη με την κυβέρνηση. Θεωρούν πως  οι χθεσινές της τοποθετήσεις αλλα και το περιεχόμενο της επιστολή της έχει διπλό στόχο. Τον προφανή, να επισημάνει δηλαδή ξεκάθαρα την διαφοροποίησή της με το περιεχόμενο των νομοσχεδίων και με την κοινοβουλευτική υπερ-κατεπείγουσα διαδικασία. Αλλά και να προκαταβάλει την αρνητική της στάση στην περίπτωση που ο κ. Αλέξης Τσίπρας ζητήσει την παραίτησή της κατά την σημερινή τους συνάντηση. Υποστηρίζουν συγκεκριμένα πως η προσπάθειά της να επισημάνει πως ως Πρόεδρος της Βουλής θα εξαντλήσει τις θεσμικές της δυνατότητες προκειμένου να εμποδίσει το «πραξικόπημα», τον εκβιασμό της κυβέρνησης και την «κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών» μεταφέρει και μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου πως «δεν πρόκειται να παραιτηθώ. Αν θέλετε κάντε μου πρόταση μομφής». Προσθέτουν μάλιστα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα την ηρωοποιούσε και θα ενίσχυε τις πολιτικές της φιλοδοξίες.

πηγη protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: