20.7.15

Μέρκελ: «Ναι» σε αναδιάρθρωση χρέους, «όχι» σε κούρεμα...


Η καγκελάριος της Γερμανίας μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, απέρριψε το ενδεχόμενο ενός κουρέματος του χρέους, καθώς όπως είπε «αυτό δεν γίνεται στη νομισματική ένωση». Ωστόσο ανέφερε πως η αναδιάρθρωση θα συζητηθεί «μόλις...
ολοκληρωθεί η πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του υπό διαπραγμάτευση προγράμματος».

 
«Στην Ελλάδα έχει ήδη δοθεί μία ελάφρυνση (χρέους). Είχαμε ήδη έναν εθελοντικό κούρεμα μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών κι έπειτα επιμηκύναμε τις προθεσμίες και μειώσαμε τα επιτόκια», δήλωσε και πρόσθεσε: «Μπορούμε να μιλήσουμε για τέτοιου είδους πιθανότητες ξανά». Σε κάθε περίπτωση, η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι η μοναδική επιλογή προκειμένου να αποφευχθεί μία χαοτική κατάσταση είναι η συνεργασία με την Ελλάδα.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει διαφωνία με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε: «Διαμάχη για την πορεία στην κρίση με την Ελλάδα δεν υπάρχει». Πρόσθεσε πως δεν θέλει να συνεχίσει αυτή τη συζήτηση, ενώ για τα σενάρια περί παραίτησης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως «σε μένα δεν ήρθε κανείς να μου ζητήσει την παραίτησή του». «Ο υπουργός Οικονομικών τώρα θα κάνει τις διαπραγματεύσεις, όπως κι εγώ».

Αντίστοιχα υποβαθμίζει και τις υποθέσεις περί διαμάχης μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Τώρα θα εργαστούμε από κοινού στον συνασπισμό αλλά και στο κόμμα», σημειώνει. Σχετικά με τις διαρροές από τους βουλευτές του κόμματός της κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής για το ελληνικό πρόγραμμα, περιορίζεται να δηλώσει ότι «υπάρχει η πλειοψηφία και μόνο αυτό μετράει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: