22.7.15

Βαρουφάκης: Εγώ πρότεινα το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων στους Γερμανούς...

Βαρουφάκης: Εγώ πρότεινα το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων στους ΓερμανούςΜε νέο άρθρο του στο Project Syndicate επανέρχεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και καταπιάνεται αυτή τη φορά με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Το παρομοιάζει με το...
Treuhand fund που δημιουργήθηκε μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου έχοντας στόχο τις γρήγορες ιδιωτικοποιήσεις, με μεγάλες ζημιές στην κρατική περιουσία της ανατολικής Γερμανίας, αλλά λέει ουσιαστικά ότι αυτός το πρότεινε.

Όπως λέει, στόχος ήταν το ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων να εδρεύει στο Λουξεμβούργο και να προχωρήσει σε γρήγορες πωλήσεις, εντός τριετίας, αλλά σε αντίθεση με την Treuhand αυτό δεν θα συνοδευόταν από μαζικές επενδύσεις σε υποδομές και κοινωνικές μεταβιβάσεις, όπως έγινε στην Ανατολική Γερμανία.

Σημειώνει μάλιστα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει τις δυσμενείς συνέπειες. Έτσι, η έδρα τελικά θα είναι στην Αθήνα και οι πωλήσεις θα επεκταθούν σε 30 χρόνια. Αυτό είναι, όπως λέει, κρίσιμο γιατί θα επιτρέψει στο κράτος να κρατήσει περιουσιακά στοιχεία που τώρα είναι υποτιμημένα, μέχρις ότου ανακάμψουν οι τιμές.

Ο Γ. Βαρουφάκης επαναφέρει στο άρθρο την πρότασή του για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε μια εταιρεία holding, χωρίς κυβερνητικό έλεγχο, την οποία θα ελέγχει το ελληνικό κοινοβούλιο με στόχο να μεγιστοποιήσει την αξία και να δημιουργήσει επενδυτική ροή. Το ελληνικό κράτος θα είναι, βάσει της πρότασης αυτής, ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας, αλλά δε θα εγγυάται για το χρέος και τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, η εταιρία θα παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων.

Η πρότασή του περιλαμβάνει επίσης την έκδοση ομολόγου αξίας € 30-40 δισ., καλυπτόμενου πλήρως από εχέγγυα, του οποίου τα χρήματα θα επενδύονταν για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων υπό τη διαχείρισή του.

Ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι παρουσίασε αυτήν την πρόταση στις 19 Ιουνίου στη γερμανική κυβέρνηση και στην τρόικα. Αλλά, όπως γράφει στη συνέχεια, συνάντησε την εκκωφαντική σιωπή των εταίρων. Για την ακρίβεια, το Eurogroup και η τρόικα συνέχισαν να διαρρέουν στα διεθνή ΜΜΕ ότι οι ελληνικές αρχές δεν κατέθεταν αξιόπιστες και εφευρετικές προτάσεις...
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: