28.7.15

Η γλώσσα και το μυαλό...

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι γνωστός για την προθυμία και την ικανότητά του να δημιουργεί θέματα. Κυρίως εκεί που δεν χρειάζεται. Γιατί το κάνει κανείς δεν γνωρίζει - μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν.

Το...
τελευταίο κατόρθωμά του -εφόσον τα δημοσιεύματα αποδίδουν πλήρως την αλήθεια- είναι όσα είπε σε εμπιστευτική σύναξη διαφόρων hedge funds για την «ηλεκτρονική εισβολή», που φέρεται να προετοίμασε, στο σύστημα των δημόσιων εσόδων και στα φορολογικά στοιχεία με τους ΑΦΜ όλων των Ελλήνων, με σκοπό την απόκτηση του ελέγχου σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές.

Ποινικό αδίκημα, λένε έγκριτοι νομικοί, δεν υπάρχει, καθώς η προπαρασκευή είναι αδίκημα μόνο για τις περιπτώσεις τρομοκρατίας. Πολιτικό ζήτημα, όμως, υπάρχει και το αποδεικνύουν οι αντιδράσεις που ξεσήκωσε η δημοσιοποίηση του θέματος.

Είναι υπεράνω κάθε αμφισβήτησης ότι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, οι στενοί συνεργάτες του -και πρώτος ανάμεσά τους ο τέως υπουργός Οικονομικών- εξέτασαν το σενάριο της εξόδου από το ευρώ ως εναλλακτική λύση στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές οδηγούσαν στη ρήξη.

Ηταν, επίσης, απολύτως λογικό για μια κυβέρνηση να εξετάζει όλες τις δυνατές λύσεις, πέρα από αυτή που εξυπηρετούσε τους δανειστές, εφόσον στην πρώτη γραμμή έθετε το συμφέρον της χώρας.

Το θέμα δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στο τι αξία μπορεί να έχει την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας με τους δανειστές -και της κατάρρευσης οποιασδήποτε άλλης λύσης- να ακολουθεί σωρεία αποκαλύψεων όπως αυτές του Γιάνη Βαρουφάκη, τη στιγμή που ο ίδιος δηλώνει υπέρμαχος του ευρώ ή τουλάχιστον ότι δεν είναι οπαδός της επιστροφής στη δραχμή.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως ο Γιάνης Βαρουφάκης, με όσα κάνει, φιλοτεχνεί το δικό του ανεξάρτητο «προφίλ» επενδύοντας στο μέλλον της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Ισως. Προς το παρόν, βέβαιο είναι πως όταν μιλάει δεν βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό. Γιατί αν το έκανε, θα έπαιρνε σοβαρά υπόψη του τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή πως στην πολιτική άλλα λέγονται και δεν γίνονται και άλλα γίνονται αλλά δεν λέγονται ποτέ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: