10.7.15

Χαμένη… ότι και να γίνει!..

Στα πέντε χρόνια κατά τα οποία προσπαθεί να διαχειριστεί την ελληνική κρίση, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει καταφέρει να...
διατηρήσει, ακόμη και να ενισχύσει, την φήμη της ως η πιο επιτυχημένη ηγέτης στην Ευρώπη, μια φήμη που ξεπερνά τα όρια της Γερμανίας και της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, αυτό δεν ισχύει πια. Σε νέο δημοσίευμά τους οι FT τονίζουν ότι καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται προκειμένου να αποφασίσουν αν θα κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, η «επιφυλακτική» 60χρονη καγκελάριος της Γερμανίας είναι αντιμέτωπη με μια κατάσταση από την οποία, δεν μπορεί να βγει κερδισμένη, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα.

Οι Financial Times αναφέρουν χαρακτηριστικά πως η κυρία Μέρκελ αντιμετωπίζει μια κατάσταση «lose-lose» καθώς, όπως σημειώνουν, πρέπει να αποφασίσει αν θα πει «ναι» σε ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα ή αν θα «σώσει» τα χρήματά της, κάτι που όμως θα σήμαινε πως θα κληθεί να διαχειριστεί τις απρόβλεπτες συνέπειες ενός Grexit, ένα πρωτόγνωρο γεγονός στη μακρά ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν η καγκελάριος αποφασίσει να διασώσει την Ελλάδα, τότε θα δεχθεί τα παράπονα ορισμένων βουλευτών και πολλών Γερμανών φορολογούμενων. Ακόμη, θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγάλη «εξέγερση» στο συντηρητικό της μπλοκ.

Ωστόσο, με ένα Grexit, η κυρία Μέρκελ ίσως βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με σκληρή κριτική και να δεχθεί «πυρά» από όλο τον κόσμο, επειδή δεν θέλησε να πάρει αποφάσεις με βάση την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

«Η Μέρκελ δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τον πολιτικό κατακερματισμό στη Γερμανία με το να δείξει ότι προσφέρει πάρα πολλά στην Αθήνα, αλλά ένα Grexit θα είχε επίσης σοβαρές συνέπειες για εκείνη», λέει στους FT η διευθύντρια του γερμανικού think-tank, Marshall Fund...

Δεν υπάρχουν σχόλια: